Yaşam
  • 28.3.2011 09:28

"POLİTİK ROMAN YAZMAK ÇOK TEHLİKELİ"

Çoğu yabancı yüzlerce insanın dinlemeye geldiği Pamuk, söyleşi esnasında politik roman yazmanın çok tehlikeli bir şey olduğunu ifade ederek "bu tip romanlar sadece hükümet ve devlet ile başınızın derde girmesine neden olmakla kalmıyor aynı zamanda romanınızı da öldürüyor" diyerek Türkiye'de daha önce de çok sayıda yetenekli, vatansever ve iyi yazarlar tarafından eleştirel politik romanlar yazıldığını ancak belki de sırf bu yüzden bu romanların daha az değer taşıdığına inanıldığını belirtti. AB-Türkiye ilişkileri ile ilgili bir soruya ise Pamuk şöyle yanıt verdi:

"Türkiye'nin AB'ye üye olması gerektiği konusu veya söylemi benim romanlarımın dışında kalan bir konudur. ben romanlarımı Avrupa'daki ve Türkiye'deki okuyucular 'Biz AB'liyiz' desinler diye yazmıyorum. Kanımca ben ve yazdıklarım bundan daha derin şeyler. Evet, Türkiye'nin AB ile müzakerelere tıkandığı için üzgünüm ama bunun için oturup evde ağlamıyorum. Eğer oturup ağlayacağım birşey varsa o da yazdıklarımdan memnun olmadığım zamandır ki bu benim içinm herşeyden önemlidir."

Söyleşiden sonra okurlarının kitaplarını imzalayan Pamuk, festivalle ve söyleşiyle ilgili olarak şöyle konuştu:

"Brüksel'de Pass porta Festivali'ne geldim, konuştum, çok büyük bir kalabalık vardı ve bundan çok memnun oldum. Fransa'da bildiğiniz gibi masumiyet müzesi çıktı. Ayrıca Hollanda'da Flamenkçesi basıldı. Ayrıca Harvard Üniversitesi'nde verdiğim derslerin de kitabı çıktı. Bütün kitaplarımdan bahsettik sözyleşide güzel bir akşam oldu. Burada olmaktan çok sevindim ve gurur duydum."

Kitap imzalatanlardan biri olan Canan Karaosmanoğlu çocukluğundan beri Pamuk'un kitaplarını okuduğunu ve onu Brüksel'de görebilmekten memnuniyet duyduğunu ifade ederek Pamuk'un bakış açısını ayrıca böyle bir seminerde anlayabilmiş olmanın güzel olduğunu belirtti. Pamuk'un bir başka hayranı Polonyalı Adrianna Miekina ise Pamuk'un eserlerini ve vizyonunu çok beğendiğini anlatarak şunları söyledi:

"Özellikle İstanbul'u detaylı şekilde tasfir etmesini ve melankolik tarzını çok beğeniyorum. Öyle snaıyorum ki Pamuk'un kitapları Türkiye'de yaşayan insanların günlük hayatlarını, nasıl yaşadıklarını, Türkiye'nin tadını anlamanın çok iyi bir yolu. Kitaplarından gerçek Türkiye'yi ve Türkleri öğrenmek inanılmaz faydalı ve hoştu.

SERTAÇ AKTAN-BRÜKSEL

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 19:07

İLGİLİ HABERLER