Dünya
  • 27.2.2005 20:20

RUSLAR İRAN'DAKİ İLK NÜKLEER REAKTÖRÜ 10 AYDA TAMAMLAYACAK

TAHRAN - Rusya Federal Nükleer Ajansı Başkanı Aleksandır Rumyantsev, İran'ın Buşehr kentinde yapılan nükleer santraldaki ilk reaktörü tamamlamak için Rus teknisyenlerin bu kente geleceğini söyledi.
     İran Öğrenci Haber Ajansı'nın haberine göre, Buşehr'de bulunan Rumyantsev, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Gulamrıza Agazade ile düzenlediği basın toplantısında, ''Bugün çok önemli bir gelişme oldu ve Agazade'nin yakın işbirliğiyle Nükler Yakıtın İadesi Anlaşması'nı imzaladık'' dedi.
     Rumyantsev, ''Gelecek birkaç hafta içinde Rus teknisyenler santraldaki ilk reaktörü tamamlamak için montaj çalışmalarını hızlandırmak amacıyla bu kente gelecek'' diye konuştu.
     Anlaşmanın gizli olması nedeniyle, Rusya'nın nükleer yakıtı İran'a ne zaman göndereceği ve nükleer atığın Rusya'ya iadesinin yanı sıra maliyeti konusunda ayrıntı vermeyen Rumyantsev, iki ülke arasındaki işbirliğinin uluslararası kurallara uygun olduğunu, İran'ın nükleer silahların yayılmasını önlemeye ilişkin bütün düzenlemeleri gözettiğini söyledi.
     Agazade de, tarafların ilk reaktörün 10 ay içinde tamamlanması konusunda anlaştıklarını belirterek, ''Bu çalışmalar bittikten sonra 3 ay reaktörün test çalışması yapılacak ve bundan 6 ay sonra da reaktör 1000 megavatlık elektrik üretme aşamasına geçecek'' dedi.
     Buşehr'deki nükleer santralda yeni bir reaktörün yapılması için 2 ülkenin çalışmalara devam etmesinin kararlaştırıldığını kaydeden Agazade, 7000 megavatlık elektrik enerjisini nükleer santrallardan üretmeyi hedeflediklerini söyledi. Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:11

İLGİLİ HABERLER