Gündem
  • 15.10.2007 15:16

SEZER:EKONOMİ DUVARA TOSLAMADAN, FAİZLER ACİLEN İNDİRİLMELİD

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, düşük kur yüksek faiz politikasının işsizlik, açlık ve üretimsizliğe yol açtığını öne sürerek, "Ekonomide duvara toslanmaması için istikrar bozulmadan faizler acilen indirilmelidir" dedi.
      Sezer, yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin beş yıl boyunca sorun çözmek yerine yeni sorunlar ürettiğini, toplum kesimlerini germek ve kamplaştırmakla meşgul olduğunu ileri sürdü.
      AK Parti hükümetinin bugün sanki yeni iktidara gelmiş gibi sorunlara 3 aylık eylem planları yaparak toplum kesimlerini oyalamaya çalıştığını savunan Sezer, bunu "büyük bir talihsizlik" olarak nitelendirdi. Sezer, şunları kaydetti:
      "Bölücü terör örgütü ile mücadelede ve dış politikada bağımsız karar alma inisiyatifini bütünüyle kaybeden AKP Hükümeti artık ekonomide de duvara toslamak üzeredir.
      Ülkeler ihracatlarını artırmak ve yerli sanayilerini geliştirmek için çeşitli teşvik önlemlerine başvururken, hükümet dünyada benzeri olmayan bir şeyi başarmıştır. Düşük kur yüksek faiz politikası ile ithalatı sürekli artırmış, ihracatçımızın önüne ise engeller çıkarmıştır.
      Ekonomide izlenen, ilgili kesimler ve yer yer de kendi bakanları tarafından eleştirilen düşük kur yüksek faiz politikası; yurt içinde bırakın yeni yatırım yapmayı mevcut yatırımların da yurt dışına taşınmasına, dış ticaret ve cari işlemler açıklarının büyümesine yol açmıştır. Bu politika, açıkların finansmanı için gelen sıcak paranın giderek bağımsızlığımızı tehdit eder boyutlara ulaşmasına; yerli sanayinin çökmesine; ihracatın ve büyümenin dışa bağımlı hale gelmesine; işsizliğin artmasına da neden olmuştur." Sezer, ekonomik büyümenin sürdürülebilir kılınması ve dışa bağımlılığın azaltılması için 90 milyar doları aşan sıcak paranın alınacak önlemlerle ülkede kalıcı kılınması ve yeni teknoloji getiren, istihdam yaratan, ihracat artışı sağlayan yapıya dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
      "Kamunun borçlanma gereksiniminin aşağıya çekilmesi; yatırım ortamının iyileştirilmesi; iş gücü verimliliğinin artırılması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi yoluyla ülkemizin rekabet gücünün güçlendirilmesi; haksız rekabete ve kamu açıklarının artmasına yol açan kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesi de artık zorunluluk haline gelmiştir.
      Bölücü terörü besleyen bölgeler arası gelişmişlik farkının giderilmesi, gelir dağılımı adaletsizliği ve işsizliğin önlenmesi de hükümetin önünde bulunan ve acil çözümler üretmesi gereken konular arasında yer almaktadır.
      Ekonomide duvara toslanmaması için istikrar bozulmadan faizler acilen indirilmelidir. İhracatçımızın önündeki düşük kur engelinin aşılması da mutlaka sağlanmalıdır."
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:02

İLGİLİ HABERLER