Gündem
  • 23.4.2023 16:20

Uğursuz bulutlar geri geldi

Eski adıyla Undulatus Asperatus olarak bilinen ve ‘uğursuz bulutlar’ olarak lanse edilen bulutlar, Amerika Birleşik Devletleri'nin Arkansas eyaletinin Mena şehrinde görüldü.

Sosyal medyada paylaşıldı! Gökyüzüne bakanlar inanamadı: ‘Uğursuz bulutlar’ yeniden ortaya çıktı! - Resim: 1

Gökyüzünde bazen renkli görüntülere, bazen ise korkutucu görüntülere sahne olan bulutlar bulunmaktadır. Ortaya çıktığı zaman herkesin ilgisini çeken bulutlardan biri de Undulatus Asperatus bulutudur.

Sosyal medyada paylaşıldı! Gökyüzüne bakanlar inanamadı: ‘Uğursuz bulutlar’ yeniden ortaya çıktı! - Resim: 2

İlk olarak 2008'de Dünya Meteoroloji Örgütü'nün, Uluslararası Bulut Atlası'na, Cloud Appreciation Society tarafından eklenmesi önerilen Asperitas, nispeten nadir görülen bir bulut fenomenidir. Ve gökyüzünde oluşturduğu dalgalı görünüm sebebiyle Latince: "aspero: pürüzlü veya düzensiz" anlamına gelen kelimeden türetilmiştir. Bulutun alt yüzeyinde iyi tanımlanabilen, dalga benzeri yapılar bulunur; undulatus bulutu çeşidinden daha kaotik ve daha az yatay oluşuma sahiptir.

Sosyal medyada paylaşıldı! Gökyüzüne bakanlar inanamadı: ‘Uğursuz bulutlar’ yeniden ortaya çıktı! - Resim: 3

Asperitas, bulut tabanında, düz veya daha küçük özelliklerle beneklenmiş, bazen keskin noktalara inen, aşağıdan pürüzlü bir deniz yüzeyine bakıyormuş gibi lokalize dalgalarla karakterize edilir. Uğursuz bulutlar olarak da adlandırılan bulutlar bir kez daha ortaya çıktı.

Sosyal medyada paylaşıldı! Gökyüzüne bakanlar inanamadı: ‘Uğursuz bulutlar’ yeniden ortaya çıktı! - Resim: 6Sosyal medyada paylaşıldı! Gökyüzüne bakanlar inanamadı: ‘Uğursuz bulutlar’ yeniden ortaya çıktı! - Resim: 6

Bu kez Amerika Birleşik Devletleri'nin Arkansas eyaletinin Mena şehrinde görülen bulutlar, görüntülenmesinin ardından sosyal medyada paylaşıldı. Birçok sosyal medya kullanıcısı paylaşım yaparak bulutların türünü sordu. Bazı kullanıcılar bu bulutların ardından yağış geleceğini düşündü. Bir kullanıcı, “Umarım dolu yağmaz” diye yazdı. Bir kullanıcı ise, “Bunlar undulatus asperatus bulutlarıdır. Çok havalı” yorumunu yaptı.

Güncellenme Tarihi : 23.4.2023 16:27

İLGİLİ HABERLER