Yaşam
  • 2.3.2007 06:30

ÜNLÜ CERRAH KENDİNİN ÖLDÜRÜLMESİNİ VE YAKILMASINI İSTİYOR!..

Yaşamını can kurtarmaya adayan ünlü cerrah Prof. Dr. Tarık Minkari, bitkisel hayata girmesi halinde destek tedavisinin kesilmesini, ölümünden sonra ise cesedinin yakılmasını istiyor. Prof. Minkari, bu konuda hazırladığı vasiyetnameyi on meslektaşına verdi.

İSTANBUL Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 1948’den 1992’ye kadar aralıksız çalışan, cerrahi ağırlıklı 10 kitaba imza atıp, çok sayıda ameliyat tekniğine doğrudan ya da dolaylı katkıda bulunan, daha sonra da dünyayı gezerek, çok sayıda gezi kitabı yazan Prof. Dr. Tarık Minkari ölümü seçme hakkı istedi. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndan önümüzdeki hafta piyasaya çıkacak "Mizah Zekánın Zekátıdır" başlıklı kitapta vasiyetini açıklayan Prof. Dr. Minkari, bitkisel hayata girmesi halinde yaşam destek tedavisi istemediğini, cesedinin de yakılarak, bir kısmının aile kabristanına, bir kısmının da açık denize atılmasını talep etti. Figen Şakacı’nın yaptığı Nehir Söyleşi’de, "Ötanazi değil, ölüm hakkı istiyorum" diyen Prof. Dr. Minkari, ötanazide ölüm için ilaç verildiğini, oysa kendisinin sadece tedavinin kesilmesini talep ettiğini vurguladı. Ünlü cerrah, isteğini 2000 yılında bir metne dönüştürdüğünü, Beşiktaş 13’üncü Noteri’nde onaylatıp on genç meslektaşına verdiğini de söyledi. "Toprakta kokuşmak değil, yanmak istediğini" belirten Prof. Minkari, şöyle konuştu:

"Ben sadece ölüm hakkı istemiyorum. Aynı zamanda ’ceset hakkı’ istiyorum. Yakılmak istiyorum! Küllerimin yarısı aile kabristanında annemle babamın üstüne, öbür yarısı da Bodrum Yarımadası ile Datça Yarımadası arasında açık denize atılsın. (...) Vasiyetimde beni kabristana defnedin, formolün içine koyun, tıp fakültesine verin, parçalarımı dağıtın dersem bunlar kabul ediliyor. Neden ’beni yakın’ isteği kabul edilmiyor? Buna itiraz ediyorum ve yakılmak hakkını istiyorum. Toprak altında kalmak, böceklerin, solucanların etlerimi yemesini istemiyorum. Kokuşmak istemiyorum."

Prof. Minkari, ölüm hakkı talebini de şöyle dile getirdi:

"Ötanazide özel bir ilaç yaparsın. Adamı öldürürsün. Doktorun aktif rolü var. Ben doktordan aktif rol istemiyorum, destek tedaviden vazgeç diyorum. Şuurum açıksa ama yine de insana yaraşır şekilde yaşamıyorsam, destek tedavimi yapma diyorum. Yatağın içindesin, her tarafın kaka içinde. Hizmet edenler bile artık iğreniyor senden. Arkanda yara bere çıkmış, ama senin aklın başında. Ne var bunda. Bu insana yakışır bir şekilde yaşama şekli değil ki, bırakın beni yahu."
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 21:22

İLGİLİ HABERLER