Dünya
  • 21.4.2006 16:50

YAVRU VATAN'DA DA ZEHİR KRİZİ PATLADI

MESUT GÜNSEV
LEFKOŞA - Türkiye'de varil krizi ile ortaya çıkan çevre felaketinin bir benzeri KKTC'de yaşanıyor. Ancak bu kez söz konusu olan variller değil, KKTC elektrik kurumunun ithal ettiği ve zehirli oldukları ifade edilen elektrik direkleri.
Devlet Laboratuarı'nın verdiği rapor, direklerin ihtiva ettiği kreosote-solingo maddesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğine işaret edildi. Konu ile ilgili olarak KKTC Çevre Dairesi ile Elektrik Kurumu karşı karşıya geldiği belirtildi. Çevre Dairesi'nin 9 ay önce verdiği sakıncalı rapora rağmen Elektrik Kurumu stoklarını arttırmaya devam ettiği ifade edildi. Bölgede çalışanlar, geçtiğimiz günlerde TIR'lar dolusu yeni direğin alana depolandırıldığını belirterek, boğaz yanması, baş ağrısı gibi şikayetlerinin çoğaldığını söyledi. Devlet Laboratuarı'nın direklerle ilgili raporunda, Kreosote maddesinin bilinen özellikleri arasında yüksek dozlarının alerji, kalp ve damar yetmezlikleri ile ölümlere neden olabileceği belirtildi. Raporda ayrıca, konu elektrik direklerinin kreosote maddesiyle doyurulmuş olduğu varsayılırsa, sıcak havalarda artacak kreosote emisyonunun bölgede uzun süre duran kişiler için zararlı olabileceği ifade edildi.

ZEHİRLİ DİREKLER, MEDYADA ÇIKAN HABERLERİN ARDINDAN KALDIRILDI

KKTC Elektrik Kurumu'nun ithal ettiği ve zehirli oldukları ifade edilen elektrik direklerinin, medyada çıkan haberlerden sonra kaldırıldığı bildirildi.
Zehirli direklerin durumunun medyaya yansıdığını anlayan yetkililer, direkleri bir gecede başka bir bölgeye nakletti. Çekim yapmak için direklerin depolandığı sahaya giden kameramanlar boş arazi ile karşılaştı. Civarda görev yapan bir sivil bekçi, direklerin taşındığını belirtti. Böylelikle 9 aydır 2 resmi kurum arasında çözülemeyen
sorun, yerel gazetelerden Ortam'da yer alan haber ve konuyu araştırmaya başlayan gazeteciler sayesinde giderilmiş oldu. Direklerin nereye taşındığı ise araştırılıyor.
Zehirli direkler, KKTC Çevre Dairesi ile Elektrik Kurumu'nu karşı karşıya getirmişti. Çevre Dairesi'nin 9 ay önce verdiği sakıncalı rapora rağmen Elektrik Kurumu'nun stoklarını arttırmaya devam ettiği ifade edilmişti. Devlet Laboratuarı'nın verdiği raporda, direklerin ihtiva ettiği kreosote-solingo maddesinin ölümcül sonuçlar doğurabileceğine işaret edilmişti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 07:21

İLGİLİ HABERLER