Dünya
  • 22.4.2006 00:00

IRAK'TA HÜKÜMET KRİZİ ÇÖZÜLÜYOR

BAĞDAT - Iraklı politikacıların, yeni başbakan adayına karar verilmesinden sonra devlet başkanlığı konseyi ve meclis başkanı konusunda da anlaştığı bildirildi.
     Irak'ta, 15 Aralık'ta yapılan seçimlerden sonra özellikle Başbakan İbrahim Caferi'nin ikinci kez bu göreve aday gösterilmesi nedeniyle geciken hükümeti kurma çalışmaları, Birleşik Şii İttifakı'nın Cevad El Maliki'yi yeni aday olarak göstermesi ve El Maliki'ye Sünniler ile Kürtler'in itiraz etmemesiyle hız kazandı.
     Şii Milletvekili Rıza Cevad Taki, El Maliki'nin adaylığı konusunda uzlaşılmasından sonra Şii, Sünni ve Kürt partilerinin, devlet başkanı ve 2 yardımcısından oluşan devlet başkanlığı konseyi ve meclis başkanı konusunda da mutabık kaldıklarını bildirdi.
     Taki, bir Kürt olan Celal Talabani'nin bu görevde kalmasına, Sünni Tarık El Haşimi ile Şii Adil Abdülmehdi'nin devlet başkanı yardımcısı olmalarına ve Sünni Mahmud El Meşhedeni'nin de meclis başkanı olmasına karar verildiğini söyledi.
     Meclis başkanı yardımcılarının da Şii Halid Attiye ve Kürt Arif Tayfur olacağı kaydedildi.
     Bu isimler için yarın toplanması öngörülen mecliste oylama yapılması bekleniyor.
     Bu arada Şii ittifakının sözcüsü Humam Hammudi de televizyondan yayımlanan basın toplantısında, El Maliki'nin başbakan adaylığını resmen açıkladı.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 07:21

İLGİLİ HABERLER