Gündem
  • 21.4.2006 15:40

BAYKAL: " YARGI YARA ALMIŞTIR"

EDA HAN
ANKARA - CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan Şemdinli İddianamesi'ni hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın ihraç edilmesini değerlendirdi.
Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) orada yaşanan olayı sıradan, genç, deneyimsiz bir savcının hukuk hatası olarak değerlendirmediğini belirten Baykal, "Temel yanlış, yargının önemli bir unsurunun hukuk dışı yollarla yönlendirilmiş olduğu gerçeğidir. Bu olayda yargı yara almıştır" dedi.
Baykal, Çankaya Belediyesi'nin Oran Sevgi Kreşi'nde düzenlenen 23 Nisan Balosu'na katıldı. Girişte gazetecilerin Van Savcısı Sarıkaya'nın ihraç edilmesine ilişkin sorularını cevaplayan Baykal, kararın niteliği hakkında bir değerlendirme yapmasının yanlış olacağını söyledi. Baykal, "Orada yaşanan olayın sıradan, genç, deneyimsiz bir savcının hukuk hatası yaparak ortaya koyduğu sorun olmamasının ötesinde bir durumla karşı karşıya kalındığını HSYK değerlendirmiştir. Hukuki zayıflıkla, bir yanlışlıkla, iyi niyetin anlaşılamayacağını Kurul'un gördüğünü düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Baykal Kurul'un kararında, bunun deneyimsizlik ve amatörlük olarak değerlendirilemeyeceğini vurguladığını belirtti. Baykal, bu kararın başka bir yerde bir daha olmayacağı güvencesini taşımadığını söyledi. Bu durumun mesleki faaliyete devam konusunda imkansız kılan bir durum ortaya koyduğunu belirten Baykal şunları söyledi:
"Temel yanlış yargının önemli bir unsurunun hukuk dışı yollarla yönlendirilmiş olduğu gerçeğidir. Bu olayda yargı yara almıştır. Bu bir kişiyle alakalı değil. Bu Türkiye'deki yargı yarasıdır. Yargı kanıyor, olay budur."
Baykal, buna benzer bir olayın, daha önce de Van 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'ın olayında yaşandığını da sözlerine ekledi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 07:21

İLGİLİ HABERLER