Dünya
  • 24.12.2006 15:34

BONO, 'ŞÖVALYE' OLMAK İÇİN GÜN SAYIYOR!..

Dünyaca ünlü U2 grubunun, müzik kariyeriyle olduğu kadar yoksulluk ve salgın hastalıklarla mücadelede yürüttüğü çalışmalarla da tanınan solisti Bono’nun (46), kendisine verilen "şövalyelik" unvanını, yeni yılın ilk günlerinde Dublin’de düzenlenecek törenle resmen alacağı belirtildi.
      İngiltere’de yayımlanan Independent gazetesinin internet sitesinde verilen habere göre, "sesini yalnızca şarkı söylerken değil, gelir dağılımındaki adaletsizlikler, Afrika kıtasının borçlarının silinmesi, bulaşıcı hastalıklarla mücadele konularında da yükselten" İrlandalı şarkıcı, yeni yılın ilk haftası içinde İngiltere’nin Dublin Büyükelçiliğinde düzenlenecek törenle resmen şövalye olacak.
      Yaklaşık 20 yıldır özellikle Afrika kıtasının sorunlarına yönelik dünya çapında kampanyalar yürüten Bono, Afrika kıtası ülkelerinin gelişmiş ülkelere olan borçlarının bir bölümünün karşılıksız olarak silinmesinde oldukça önemli rol oynamıştı.
      Ailesiyle birlikte yeni yılı karşılamak için Dublin’deki evinde önceki gün İngiltere Başbakanı Tony Blair imzalı mektupla şövalye olacağını öğrenen Bono, gazetecilere yaptığı açıklamada, "gururunun okşandığını" belirtti.
      Blair, Bono’ya yazdığı mektupta, geçen yıl yapılan G-8 zirvesinde ana gündem maddesinin yoksul Afrika’ya yardım olmasında Bono’nun önemli rolü olduğuna dikkati çekiyor ve şu ifadelere yer veriyor:
      "Sizinle yaptığım konuşmalardan çok iyi anlıyorum ki, bu konular sizi gerçekten yakından ve derinden ilgilendiriyor. Karşı karşıya kaldığımız sorunlar hakkında ilgi sahibi olduğunuz gibi, bu sorunların aşılması konusunda da kararlılığınızı koruyorsunuz. Hiç yorulmadan, gücünüzü Afrika’nın sorunlarını dile getirmek için kullanıyorsunuz." -MÜZİĞE VE DÜNYA SORUNLARINA ADANAN BİR YAŞAM - Çıkardıkları albümlerle 20 yıldır müzik dünyasının en iyi grupları arasında yer alan ve "Joshua Tree" adlı albümleriyle Beatles ve Michael Jackson’un ardından dünyanın en çok satan üçüncü albümü unvanına sahip U2’nun solisti Bono, Rolling Stone dergisine verdiği röportajda, yoksulluk ve gelir dağılımındaki eşitsizliklere karşı verdiği mücadelenin 1981 yılında, henüz Dublin’de küçük gece kulüplerinde müzik yaparken başladığını anlatıyor.
      Dünyanın birçok önemli kentinde aynı anda yapılan "Live8" konserlerinin mimarlarından da olan Bono, geçen yıl "Kırmızı" adlı bir kampanya başlatmış, bu kampanyaya dahil olan çok sayıda firma, gelirlerinin bir bölümünü Afrika’daki hastalıklarla mücadele için oluşturulan fona aktarmıştı.
      Bono, zaman zaman yüksek tirajlı gazetelere konuk yazar olarak yazdığı yazılarla, her gün Afrika’da HIV ile bağlantılı hastalıklardan 6 bin 500 çocuğun öldüğü gerçeğini gazetelerin ilk sayfalarına taşımayı başardı.
      Asıl adı Paul Hewson olan ve lise yıllarından bu yana Bono Vox olarak tanınan Bono, onursal şövalye olacak, ancak İngiltere vatandaşı olmadığı için "Sir" unvanını kullanamayacak.
      Bono’nun yakın dostu ünlü müzisyen Bob Geldof’a da, düzenlediği "Live Aid" konserleri nedeniyle, 1986 yılında aynı unvan verilmişti.
      Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın elinden 2003 yılında "Légion d’Honneur" nişanı alan Bono, 2005 yılında da Time dergisi tarafından "Yılın Adamı" seçilmişti.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:22

İLGİLİ HABERLER