Gündem
  • 9.7.2010 14:12

CHP'DEN İNCE TAKTİK

CHP’nin seçim barajını yüzde 10’dan yüzde 7’ye düşürmesi ve bu konuda da esnek uygulama yapılması yönündeki kanun teklifi, ‘’İnce bir hesabın ürünü’’ çıktı. Kanun teklifi, AKP oylarının, Saadet Partisi ile bölünmesini amaçlıyor.
Teklife göre yüzde 7’yi aşan siyasi partiler, milletvekili çıkarabilecek ve Meclis’e girecek. Yüzde 7’nin altında kalan ve en çok oyu alan parti de, TBMM’de sandalye elde edecek. Son yapılan seçim anketlerine göre, yüzde 7 oranına en yakın parti Saadet Partisi görünüyor. SP’yi yüzde 5 civarındaki oyla BDP izliyor.
CHP’nin teklifi gerçekleşirse, 2009’da yüzde 5.2 oy olan Saadet Partisi de yapılacak bir seçimde, yüzde 6.9 oy alsa bile TBMM’de temsil hakkı kazanacak. Bu durum SP seçmeni yüzde 7 barajını aşmaya, bu gerçekleşmezse de, baraja en yakın oy oranına yükseltmek için çaba göstermeye zorlayacak.

ESNEK UYGULAMA

CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Seçim barajı düşecek” sözünün ardından Meclis’e bu hafta vereceği yasa teklifiyle, seçim barajının yüzde 7’ye düşmesini önerecek. Kanun teklifindeki bir madde uyarınca da, yüzde 7’nin altında kalan en az bir parti de Meclis’e girebilecek.
CHP’nin teklifine göre yüzde 7 barajını geçerek TBMM’ye giren siyasi partilerin TBMM’deki toplam temsil oranı, yüzde 70’i bulmazsa, yüzde 7’ye en yakın olan parti de Meclis’e girecek. TBMM’ye üç parti girer ve toplam oyları yüzde 69 ve daha altında kalırsa bu durumda, oy oranı yüzde 7’ye en yakın parti TBMM’ye girecek. CHP bu düzenlemenin ilk seçimlerde uygulanabilmesi için Anayasa’ya geçici bir madde konulmasını da istiyor. Anayasa uyarınca seçimlere bir yıl kala seçim kanunlarında yapılan değişiklikler ilk seçimlerde uygulanmıyor. (GAZETEPORT)

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 05:59

İLGİLİ HABERLER