Gündem
  • 27.9.2004 16:41

ESKİ SAĞLIK BAKANI'NDAN ŞOK EDEN DELİ DANA İTİRAFI...

Sağlık eski Bakanı Osman Durmuş, The Times'in "Türkiye'ye deli dana virüsle etler ithal edildi" iddiasına destek verdi. Habertürk TV'ye konuşan Osman Durmuş, müthiş iddia ve itiraflarda bulundu. İşte Durmuş'un açıklamaları:
     
     "Deli dana hastalığı içeren etler şu anda Türkiye'ye ithal ediliyor. AB ile anlaşma var. 50 milyon dolarlık et alma zorunluluğu var. Gümrük Birliği anlaşması çerçevesinde et ithal ediliyor.
     
     Aslında vahim olan şey şu. Deli dana hastalığı içeren etler şu anda Türkiye'ye ithal ediliyor.
     
     Ben bakanlık yaptım. AB ile anlaşma var. 50 milyon dolarlık et alma zorunluluğu var. ''96'dan beri et ithal etmiyoruz'' diyen Tarım Bakanlığı'nın sorumlusu herhalde Türkiye'de yaşamıyor. Gümrük Birliği anlaşması çerçevesinde et ithal ediliyor. Bundan o arkadaş bilgi sahibi değil demek ki.
     
     Özellikle kan ürünlerinde bakanlık kurallara uymuyorsa, bu risk her zaman vardır. Bizim zamanımızda da Türkiye'de kan ürünleri üretilmesi gereği üzerinde durmuştuk. Ama biz bu ülkede kan ürünü ve aşı üretemedik. Bizim de engellendiğimiz bir noktadır.
     
     Geçmişte, Türkiye'de hastalık olduğu yaygaraları yapıldı. Türkiye'ye ithal edilecek ürünün güvenilirliği, o ülkede de kullanılıyor olması gerekiyor. Times'ın iddiasına göre, o ülkede de hastalık çıkmış.
     
     En iyi çözüm, kontrolü elinizde olan ürünün Türkiye'de de kullanılmasıdır. Türkiye'ye şu anda kaçak veya açıktan et giriyor. Bu etlerin güvenilirliği tartışmalıdır. Türkiye'de hayyvancılık baltalanmıştır.
     
     Şimdi tüm sınırlar açık, kan ürünlerinden ziyade et ürünleri ile de tehdit altında Türkiye'de...
     
     "Deli dana" kan nakliyle geçer. DNA parçacıkları geçebilir...
     
     Şu anda Türkiye'de suların denetimi, gıdanın denetimi yapılmıyor. Paratifo var, dizanteri var... Ankara'da var, Türkiye'nin kalbinde var bunlar...
     
     Bu ülkede kötü adam olmak için "namuslu" olacaksınız. Biz bunu yaptık... Teşekkür ederim..." Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:59

İLGİLİ HABERLER