Sağlık
  • 31.1.2007 00:51

GÖZDEKİ PERDE KALKIYOR!..

Katarakt ameliyatında kullanılan 'Multifokal (çok odaklı) lensler' sayesinde uzağı olduğu kadar yakını da gözlüksüz ve iyi görmek mümkün.
Günümüzde modern katarakt cerrahisi hastalara pek çok kolaylık sağlıyor. Etiler Acıbadem Göz Medikal Direktörü Prof. Dr. Dr. Bozkurt Şener, 2,5 milimetreden açılan kesiden girebilen lokal ve katlanabilir lenslerle hastaların katarakt problemlerinin yanı sıra, uzak ve yakın gözlüğü sorunununda çözülebildiğini belirtti.
HERKESE UYGUN MU?
Multifokal lensler doğru hastaya kullanıldığında katarakt ameliyatı sonrası yalnızca uzak görüşü düzeltmekle kalmayıp orta ve yakın görüşleri de düzeltebiliyor. Ancak bu lensler özellikle astigmat hastalarına uygulanamıyor.
Kataraktta bir özellik var. Diğer birçok hastalıkta olduğu gibi erken yakalanırsa tedavi edilir ve ameliyattan kurtulmak mümkün olur gibi bir şey yok. Prof. Dr. Şener ''Kataraktı gördüğümüz zaman bunun belli bir sürecin sonunda ameliyata gideceğini biliyoruz.
TEK TEDAVİ AMELİYAT MI?
Hastalara mutlaka ya şimdi, ya bir dönem sonra, ya da çok ileride katarakt ameliyatını olacaksınız, diyoruz. Hastalara, ne yazık ki şu ilacı alın, ya da şu tedaviyi yapın, bu katarakttan kurtulun, biz de ileride sizi ameliyat etmeyelim, diye bir şey söyleyemiyoruz. Mutlaka ameliyat gerekiyor. Bunun için de katarakt cerrahisinde çok hızlı bir gelişim var'' diyor.
NASIL UYGULANIYOR?
Göz bir kaç özü birkaç damla ile uyuşturuluyor. Küçük bir kesiden göze giriliyor. Kataraktın üstünde küçücük bir pencere açılıyor. Sonra kataraktın içi boşaltlıyor. Fako zaten budur. Ses gücünü kullanılarak kataraktın içindeki sertleşmiş bölümler parçalanıyor. İçeriden dışarıya doğru emerek temizleniyor. Kataraktın içeride bırakılan şeffaf zarınin içine katlanabilir lensler yerleştiriliyor. Hastanın kataraktı tedavi edilmekle kalmıyor, hem uzak hem de yakın gözlük problemi de halledilmiş oluyor. Bütün bunlar, bu küçücük delikten çok kısa sürede, 8-10 dakikada gerçekleştirildiği için hasta günlük yaşantısına çok hızlı dönebiliyor.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:28

İLGİLİ HABERLER