Gündem
  • 27.1.2005 20:58

GÜL:''KERKÜK'ÜN NÜFUS YAPISINI DEĞİŞTİRME TEŞEBBÜSLERİ DEVAM ETMEKTE''

ANKARA - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a gönderdiği mektupta, ''Kerkük kentinin ve vilayetinin nüfus yapısını değiştirmeye yönelik teşebbüslerin aralıksız olarak devam etmekte olduğunu'' belirtti.
     Gül, BM Genel Kurulu'nun 20 Ocak 2005 tarihli resmi belgesi haline gelen mektubunda, ''Irak'ın ulusal gündeminin bireysel ve benmerkezci gündemlerin üzerine çıkartılmasına ve hakim kılınmasına herkesin yardımcı olmaya çalıştığı bir dönemde, maalesef aksi yönde ısrarlı çabalar gördüklerini'' kaydederek, Kerkük'ün bu duruma somut bir örnek teşkil etmekte olduğunu ifade etti.
     Gül, şunları belirtti:
     ''Kerkük'ün yanı sıra başka yerlerde de mülkiyet hakları ve yeniden yerleşim bağlamında ele alınması gereken iddia ve konuların bulunduğu muhakkaktır. Eski Irak Yönetim Konseyi tarafından hazırlanan Geçici İdari Yasa'da, bu konuların tatminkar bir şekilde çözüme kavuşturulmasının lazım geldiği belirtilmiştir. Ancak, söz konusu geçici belgede ortaya konulan ve uygulanması gereken yöntem uyarınca, bu konuların, tartışmalı bölgelere tek yanlı ve gayri meşru biçimde büyük nüfus kaydırmaları yapılarak veya söz konusu bölgelerin kuvvete başvurularak ele geçirilmesi yoluyla değil, Bağdat'ta ve ulusal bir mekanizma çerçevesinde çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Kerkük'teki yeni yerleşimcilere ilişkin son haberler endişe verici mahiyet arz etmekte olup, şu an itibariyle yüzbinlere varan rakamlardan söz edilmektedir''
     Dışişleri Bakanı Gül, Seçim Kanunu'nun özelliği dolayısıyla, bahsekonu nüfus kaydırma hareketinin, Geçici Ulusal Parlamento için yapılacak seçimlerin sonucunu, vilayet düzeyinde yapılacak seçimlerin sonuçları kadar etkilemeyebileceğini, ancak seçim sonuçları yoluyla Kerkük üzerinde hakimiyet iddiasında bulunmayı amaçlayan bazı siyasi grupların bu kentin nüfus yapısını değiştirmekte olmalarının kendilerinde kaygı uyandırdığını kaydetti.
     Aynı şekilde endişe verici olan bir başka gelişmenin de, seçimlerin aynı zamanda kuzey Irak'ta bağımsızlık ilanı amacına yönelik bir referanduma dönüştürülmesi yolundaki teşebbüs olduğunu ifade eden Gül, bu doğrultuda, bir süredir dış mihrakların da dahliyle bir kampanya yürütülmekte olup, ahiren bir grup tarafından referandum talebi içeren bir dilekçenin BM'ye iletildiğine dikkati çekti.
     Gül, sözlerine şöyle devam etti:
     ''Irak'ın geleceğinin parça parça belirlenmesi söz konusu olamaz. Şayet bu yönde uğraş verenler, mevcut koşullar altında Irak'ın er ya da geç bütünlüğünü muhafaza edemeyeceği ümidini taşıyor iseler, bunların vahim bir yanılgı içerisinde olduklarını belirtmek isterim. Irak ulusunun böyle bir tertibe meydan vermeyeceğinden eminim. İki yıldır süregelen Irak'a komşu ülkeler girişiminin de ortaya koymuş olduğu üzere, bölge ülkeleri Irak'ın bütünlüğünün arkasında duracaklardır.'' Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 10:58

İLGİLİ HABERLER