Gündem
  • 28.3.2006 05:08

İKİ BAKAN ARASINDA 'ANZAK YOLU' GERGİNLİĞİ!..

Kabatepe ile Anzak Yolu arasındaki sahil yolunun bir yıl içinde kullanılmayacak hale gelmesinin arkasından Dışişleri ve Çevre bakanlıkları arasında yaşanan gerginlik çıktı. Yol yapımının, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün Başbakanlığa gönderdiği 11 Ağustos 2005 tarihli yazıyla durdurulduğu, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanlığı himayesinde yapmayı tahahhüt ettiği görevleri yerine getirmediği için de çalışmaların devamına izin vermediği ortaya çıktı.

Dışişleri’nin isteğiyle kaplama, direnaj ve istinat duvarları yapılmadan çalışmayı durduran Çevre ve Orman Bakanlığı, yolun bozulmasıyla ilgili Dışişleri’ni sorumlu tutarken, Dışişleri de görevlerini yerine getirmediği gerekçesiyle Çevre ve Orman Bakanlığını suçluyor. Anzak Yolu’nda yaşanan problemlerin bir türlü aşılamamasının, kabinenin iki bakanını karşı karşıya getirdiği ve bu nedenle iki bakan arasında gerginlik yaşandığı öğrenildi.

HÜRRİYET ELE GEÇİRDİ

Hürriyet, Gül’ün 11 Ağustos 2005’de yolun durdurulmasıyla ilgili yazısı ile Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe’nin yolun 23-25 Nisan tarihlerinde yapılacak törenlere kadar yapılması için olumlu görüş isteyen yazısını ele geçirdi.

Gül yazısında şu ifadeleri kullanıyor:

LOZAN ŞARTI "...

Lozan anlaşması ile ilgili ülkelere sınırlı da olsa bazı haklar ve yetkiler verilmiş Gelibolu Yarımadası’nın bazı bölümlere (Örneğin Anzak Koyu) ise yine Lozan Anlaşması ile koruma amaçlı olarak özel statü altına alınmıştır.Halen yarımadada milli park içinde sürdürülmekte olan her türlü proje uygulama çalışmasının vakit geçirilmeksizin tümüyle askıya alınmasının, henüz ihalesi yapılmamış ve uygulamasına başlanmış diğer projelerin de ihalelerinin durdurulmasının ve uygulamalarına başlanmamasının, Lozan anlaşması çerçevesindeki yükümlülüklerimizin önümüzdeki dönemde bu anlaşmaya taraf olan ülkelerle aramızda ciddi sorunlara yol açmasının engellenmesi ve Gelibolu Yarımadası Milli Parkı uzun vadeli gelişme planının uygulanmasının gecikmesinin önlenmesi amacıyla durdurulan ve henüz başlamamış bütün projelerin ilgili bakanlık ve kurumlardan oluşacak kurul gözden geçirilmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir."

HEYET OLUŞTURULMADI

Gül’ün yazısının ardından yolda yapılan çalışmalar durduruldu. 14 Eylül 2005’de durum değerlendirmesi yapılmak üzere Cumhurbaşkanlığında bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda Çevre Bakanlığı’nın uzman bir heyet oluşturması ve heyetin hemen bölgeye giderek hataların düzeltilmesi için çalışma yapması kararı alındı. Ancak Çevre Bakanlığı heyet oluşturmadı.

PEPE GÖRÜŞ İSTEDİ

Çalışmaların başlaması için yapılan yazışmaların ardından Çevre Bakanı Osman Pepe, bizzat sürece dahil oldu. Pepe Şubat ayında bir yazı yazarak Dışişleri’nin yolun tamamlanması için olumlu görüş vermesini istedi.

Bakan Pepe yazısında şu ifadeleri kullandı:

"...Yolun mevcut durumunu gösterir fotoğraflardan da görüleceği üzere henüz inşası bitmemiş yolda üst malzemenin dökülmemesi ve inşaatın yarım kalması nedeniyle oluşan hasarların tamiri ve yolun Çanakkale Savaşları’nın 91. Yıldönümü nedeniyle 24-25 Nisan 2006 tarihinde yapılacak Anma Törenlerine yetişmesi, en azından bakımlarının yapılması için çalışmaların bir an önce başlaması gerekmektedir.

KIŞ ZORLU GEÇTİ

Zorlu kış şartları Gelibolu bir takım fiziki hasarlara neden olmuştur. Yol inşasının tamamlanamaması oluşan zararı da artırmış ve müteahhit ile Bakanlığımızı karşı karşıya getirmiştir. Bu aşamada Avustralya Hükümeti ve Türk Hükümeti adına Sidney’de varılan mutabakat çerçevesinde Avustralya Hükümetinin resmi danışman firması ile Bakanlığımız ve Bakanlığımız Proje Müellifinin nasıl bir yol izlemesinin uygun olacağı ve bu konuda Bakanlığınızın koordinasyon görevini üstlenmesi hususunu takdirlerinize arz ederim."

/Ümit ÇETİN - HÜRRİYET

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:43

İLGİLİ HABERLER