Gündem
  • 28.3.2006 05:06

ŞEMDİNLİ SANIĞI ASTSUBAY ALİ KAYA: 'ÖLDÜRMEK İSTESEK ÖLDÜRÜRDÜK!..'

TBMM Şemdinli Komisyonu’nu olayların tutuklu iki sanığı Astsubay Ali Kaya ile Özcan İldeniz’i dinledi. Astsubay Kaya, "Seferi Yılmaz’ı öldürmek istesek öldürürdük. Bunun bin yolu vardı" dedi.

TBMM Şemdinli Araştırma Komisyonu’na konuşan Şemdinli olaylarının tutuklu sanıklarından Astsubay Ali Kaya, ilginç açıklamalarda bulunarak, "Bizi Seferi Yılmaz’ı öldürmeye çalışmakla suçluyorlar. Böyle bir şey yapmadık. Öldürmeyi planlasaydık bunun bin türlü yolu vardı. Her şey 4 Mayıs’ta ortaya çıkacak" dedi. Komisyonun Van, Hakkari, Yüksekova ve Şemdinli’yi kapsayan gezisi dün başladı. Gezinin en çok merak edilen sorularından biri de iddianameyi hazırlayan Sarıkaya ile komisyonun görüşüp görüşmeyeceği idi. Komisyon konuyla ilgili adım atmadan önce, Ferhat Sarıkaya, soruşturmanın selameti açısından görüşmenin doğru olmayacağı bilgisini iletti.

CEZAEVİ KRİZİ

Van Askeri Cezaevi Komutanlığı, Şemdinli olayları nedeniyle tutuklu bulunan Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz’in komisyon tarafından cezaevinde dinlenmesine, "Komisyonun kalabalık olması ve yeterli alanın bulunmadığı" gerekçesiyle izin vermedi. Bunu üzerine komisyon iki astsubay ile Van Adliyesi’nde 4.5 saat görüştü.

ÖLDÜRMENİN BİN YOLU VARDI

Edinilen bilgiye göre Astsubay Ali Kaya komisyon üyelerinin sorularını yanıtlarken özetle şunları söyledi: "Bizi Seferi Yılmaz’ı öldürmeye çalışmakla suçluyorlar. Biz böyle birşey yapmadık. Yapmak istesek bu gündüz vakti kitabevine bomba atmakla olacak şey değil. Biz güpegündüz böyle birşey yapmış olsaydık, başımıza geleceklerini tahmin edemez miydik. Onu öldürmeyi planlasaydık bin türlü yolu vardı."

DELLİLERİMİZ VAR

Komisyon üyelerinin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın olayların hemen ardından Astsubay Ali Kaya ile ilgili olarak, "Onu tanırım iyi çocuktur" sözünü hatırlattı. Kaya, "Sayın paşamın şahsımızla ilgili yaptığı değerlendirme bizim açımızdan iyi mi olmuştur, kötü mü olmuştur. Bunu sizin takdirlerinize bırakıyorum" cevabını verdi. Kaya, Büyükanıt’a büyük saygı duyduklarını belirterek Kuzey Irak’ta birlikte harekat yürüttüklerini hatırlattı. Kaya şöyle konuştu: "Kendi derdimizle uğraşıyoruz. 4 Mayıs’taki davaya hazırlanıyoruz. Bizim olayla ilgili elimizde güçlü delillerimiz var. 4 Mayıs’tan sonra herşey daha iyi ortaya çıkacak. Bu iddianameyle ilgili yorum yapmak istemiyorum.

KANITLASINLAR ÜSTLENİRİM

Olayların hemen ardından Veysel Ateş ile telefon görüşmesi yaptığım ileri sürülüyor. Telefon görüşmesini yaptığımı kanıtlasınlar suçu üstlenirim. Bombalamadan sonra telefon görüşmesi yapılmış olsaydı bunun saati basına da yansıdığı gibi 11.29 olmazdı."

Komisyonun diğer üyeleri AKP Yalova Milletvekili Şükrü Önder ve CHP İstanbul Milletvekili Sırrı Özbek ise Bitlis’e giderek iddianamede Umut Kitabevi’nin bombalanmasına karıştığı ileri sürülen Jandarma Haber Elemanı Veysel Ateş’i Bitlis E Tipi Cezaevi’nde dinledi. Ateş, "Olaylarla bir ilgimiz yok. Patlama anında arabadaydık. Sonrasında canımızı zor kurtardık" diye bilgi verdi.

/Okan KONURALP - HÜRRİYET

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:43

İLGİLİ HABERLER