Gündem
  • 31.3.2006 00:28

İTO'DA MASON TARTIŞMASI!..

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, Doğu Holding'in borç alması ve İDTM arazisinin kiralanmasıyla ilgili işlemlerde ''muvazaa'' iddiasında bulundu.

İstanbul Ticaret Odası Meclisi'nin olağanüstü toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, hayatı boyunca civanmert olmaya çalıştığını, göreve geldikten sonra eskiyle ilgili bir şey söylemediğini, ancak eski Başkan Yıldırım'ın önceki meclis toplantısındaki açıklamaları nedeniyle, söyledikleriyle sınırlı olmak üzere bir muhasebe yapmak istediğini bildirdi.

Bazı oturumların tutanaklarından Formula 1 projesinin kaça yapılacağına ilişkin eski Başkan Yıldırım'ın farklı açıklamalarını okuyan Yalçıntaş, Yıldırım'a zaman zaman ''sabık başkan'' olarak hitap etti. Yalçıntaş, Formula 1 pistinin açılışını yaptıktan sonra Başbakan, Vali, Belediye Başkanı, milletvekilleri bir odada konuşurken, projenin müteahhidi Mustafa Kaleli'nin de yanlarına geldiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın müteahhide, ''Mustafa bey, pisti yaptın bitirdin, zamanında yetiştirdin seni tebrik ediyorum, ama sen kötü bir müteahhitsin'', Mustafa Kaleli'nin de ''Sayın Başbakan, siz ne demek istiyorsunuz'' dediğini aktararak, şöyle devam etti:

''Sayın Başbakan dedi ki, 'sen eğer iyi bir müteahhit olsaydın, bu pistin bu paraya biteceğini bilirdin' Mustafa bey dedi ki, 'ben bu pistin bu paraya biteceğini zaten biliyordum ve bunu da söyledim' Sayın Başbakan dedi ki, 'olur mu böyle şey, sayın Yıldırım her çıktığında çok daha düşük fiyatlar veriyor. Şimdi ise ortaya çıkan fiyatlar belli. Mustafa bey dedi ki -ki bunu ben, Vali, Belediye Başkanı, oradaki milletvekilleri duydu- 'Sayın Yıldırım bunu biliyordu, eğer bunu mecliste söyleseydi meclis bu projeye evet demezdi'.

Ondan sonra Başbakan bana döndü, dedi ki, 'Murat bey, siz İTO Meclisi'nde işleri böyle mi hallediyorsunuz'. Ben yerin dibine battım arkadaşlar. İTO buna layık değil, İTO böyle laf işitmeye layık değil.''

Yıldırım'ın, Formula 1'in yayın hakkının 5,5 milyon dolara Doğan Grubu'na verildiğine ilişkin açıklamasını da ilgili gazete kupüründen okuyan Yalçıntaş, yayın hakkının 2005-2012 arası yıllık 4 milyon dolara alındığını, her yıl yüzde 5 artış olduğunu söyledi. Murat Yalçıntaş, yayın hakkı için görüşülen kanallardan NTV'nin 3 miyon dolar önerdiğinin basında yer aldığını belirterek, ''Yayın hakkını satmışız, 1. yıl 2,5 milyon dolara, 2. yıl 3 milyon dolara, 3. yıl 3,5 milyon dolara, 4. yıl 4,5 milyon dolara. Niye 4'e alıp da 2,5'a satmışız ben anlamadım'' dedi.

-CEYDA EREM-

Mehmet Yıldırım'ın Doğu Holding'le ilgili açıklamalarına ve ''ben çılgın Türklük yapmaya devam edeceğim'' sözlerine değinen Yalçıntaş, Mehmet Yıldırım ve Özhan Erem'in yüzde 6,43 payla şirketin hissedarları arasında bulunduğunu, bu şirkete daha sonra CNR şirketinden 2,5 milyon dolar borç alındığını bildirdi.

Yalçıntaş, şöyle devam etti:

''Borcu veren CNR şirketinden sayın Ceyda Erem hanımefendidir. Diğer hissedarlardan alınan payları toplarsak Doğu Holding'e 7 milyon dolarlık bir kaynak girişi oluyor. Karşılığında ise hiçbir şey yok. Herhangi bir bina, makine, stok var mı? Yok. Eksi bir şeyler var mı? Bayağı eksi şeyler var arkadaşlar.

Sayın eski başkanımız dedi ki bu şirketin hiçbir borcu yoktur. Bana gelenler öyle bir şeyler söylemedi arkadaşlar. En büyük borç sayın Ceyda Erem'e olan. Var mı, yok mu onu konuşalım. Nasıl muvazaalı olduğunu görün. CNR Fuarcılık'tan borç alınıyor. Borç karşılığında iki tane arsa veriliyor.

Bir arsanın durumu normal, 30 dönümlük. Bir tane de 200 dönümlük bir arsa var. Durumu normal değil. Neden değil? Çünkü arsa tapusu bir başkasının üzerinde. Ne CNR Fuarcılık, ne Ceyda hanımın, ne de Doğu Holding'in üzerinde. Başkasının üzerinde. Artı bundan ayrı olarak Ceyda hanımla yapılmış olan ayrı bir sponsorluk bedeli var. Ki bu muvazaalı sponsorluk bedeli. Yani var mı yok mu, neye karşı yapılmış o da pek belli değil. '' Yalçıntaş, Doğu Holding'in yatırımlarından dolayı açılan davalara ve bazı şirketlerin tasfiyesine değinerek, ''bu da çılgın Türklük'' ifadesini kullandı.

İstanbul Yeşilköy'deki Dünya Ticaret Merkezi'nin bulunduğu yerdeki İDTM'nin arazisinin Mydonose Showland olarak kiralanması olayından da bahseden Yalçıntaş, CNR Fuarcılık, Ceyda Erem'le, bir yılı ödemesiz yıllık 100 bin dolar artı KDV kira kontratı bulunduğunu bildirdi.

Arazinin kontratın imzalandıktan 10 gün sonra 28 Aralık 1998'de bir başka sözleşmeyle CNR Fuarcılık tarafından Reysaş'a yıllık yüzde 6 artış olmak kaydıyla 780 bin dolar artı KDV'ye kiraya verildiğini anlatan Yalçıntaş, ''Ben sayın Ceyda Erem'i çağırdım ve konuştum. Sayın Ceyda Erem bana dedi ki, 'Başkan bunu yapmamın sebebi var. Bunu benden istediler. Kimin istediğini, neden istediğini, aradaki bu karın neden oluştuğunu bana anlattı. Ama burada anlatamam. Neden anlatamam çünkü ispatı yok'' diye konuştu. Yalçıntaş kira farkına dikkati çektiğinde salondan ''yuh'' sesleri yükseldi.

Yalçıntaş, Yıldırım'ın ''Murat Yalçıntaş'ı benden TOBB'a yetiştirmemi istemişlerdi'' şeklinde basına yansıyan açıklamasına da sert bir şekilde tepki göstererek, şunları söyledi: ''Mehmet bey beni yetiştirecekmiş. Arkadaşlar bir insanı iki kişi yetiştirir. Ya babası, ya da ustası yetiştirir. Babamın kim olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Ustalığa gelince, Mehmet beyin nede usta olduğunu ben size gösterdim. Böyle bir ustalığı, böyle bir sanatı aramızda eğer -ki yok- öğrenmek isteyen varsa dizinin dibine oturabilir'' dedi. Murat Yalçıntaş, böyle bir konuşmayı bir daha yapmak istemediğini, eski defterleri bir daha açmak istemediğini söyledi

. -YILDIRIM KENDİNİ SAVUNDU-

Mehmet Yıldırım da söz alarak, bahsedilen olayların bir bütün içinden cımbızla çekilmiş olaylardan öteye gitmediğini, 15 yıllık icraat içinde her işadamının karşılaşabileceği olaylar olduğunu savundu. ''Sen de bir çivi çak, onu söyle'' diyen Yıldırım, ''Murat Yalçıntaş'ı benden TOBB'a yetiştirmemi istemişlerdi'' şeklinde bir açıklaması olmadığını, TOBB delegesi yapmak için teklif yapıldığını bildirdi. Yıldırım, ''Yetiştirirsem, kendi çocuklarımı yetiştiririm'' ifadesini kullandı.

Çadır yapma karşılığında yerin kiraya verildiğini, çadırın 15 milyon dolara yapıldığını bildiren Yıldırım, Formula 1'in yayın hakkının 2,5 milyon dolara kiralanması sözleşmesine kendisinin imza atmadığını, atanların ortaya çıkıp söylemesi gerektiğini kaydetti.

Başkan'ın alay ederek konuşmasını yakıştıramadığını, görevi sırasında 9 hükümet, 6 başbakan gördüğünü belirten Mehmet Yıldırım, ''Onlar sindiremedi, siz de sindiremezsiniz. Şimdiye kadar sizi daraltmadım, şimdiden sonra daraltacağım. Ayağınızı denk atın. Meclise hesap vermeye hazırım. Bundan şeref duyarım. Çılgın Türk olmaktan hiç vazgeçmeyeceğim'' dedi. Murat Yalçıntaş da yeniden söz alarak, yayın hakkı konusundaki ilk anlaşmaya Mümtaz Yıldırım ve Mümtaz Tahincioğlu, ikinci anlaşmaya Macit Akman ile Baran Asena'nın imza attığını söyledi.

Yalçıntaş, konuk çağrılması nedeniyle gündem maddelerinin görüşülemediğine ilişkin yakınmalar üzerine, ''Misafir çağırmayalım derseniz ben çağırmam. Meclis'in takdiri buysa, yapacağımız şey buna uymaktır. Sizin desteğinizi istiyorum. Hizmet gönül işidir. Gönül sırça sararmış. Gönlü bir kırarsanız bir daha tamir edemezsiniz'' dedi.


Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:42

İLGİLİ HABERLER