Sağlık
  • 30.1.2007 00:36

MEME KANSERİNDE UMUT VEREN GELİŞMELER!..

MONTREAL/WASHINGTON - Kanada ve ABD'de yapılan araştırmalarda, meme kanserinin tedavisi yolunda umut verici gelişmeler sağlandı.
     Kanada'nın Montreal kentindeki McGill Üniversitesi'nde yapılan araştırmalarda, meme kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 40'ında rol oynayan bir geni tanımlayarak, bu hastalığın tedavisinde önemli bir adım atıldı.
     McGill Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, Dr Michel Tremblay başkanlığında bir ekibin, meme kanserine yakalanan beş kadından ikisinde hastalığın yayılmasında özel bir genin oynadığı rolü anlamayı başardığı belirtildi.
     Ekip, meme kanserine eğilimli farelerde bu genin faaliyetini durdurarak, kanserli tümörlerin gelişimini, hatta oluşmasını engellediler.
     PTP1b adlı bu gen, diyabet ve obezitede oynadığı rol ile tanınıyordu.
     Tremblay, araştırmalarında PTP1b'nin metabolizmada değişiklik yapma potansiyelinin aynı zamanda kanserli tümörlerin yayılmasında ölümcül rol oynadığını belirlediklerini söyledi.
     Bu genin faaliyetini durdurmaya yönelik ilaçların ise geliştirilmekte olduğu belirtiliyor.
     Meme kanserinin tedavisi yolunda bir başka iyi haber de ABD'de yapılan araştırmalar sonrasında geldi.
     Florida'da yapılan araştırmada, bir kanser ilacı ve bir hormonu etkisiz hale getiren bir maddenin birlikte kullanıldığı tedavide, farelerde meme kanseri tamamen ortadan kaldırıldı.
     Amerikalı bilim adamları, hücrenin gelişimini sağlayan GHRH adlı hormonu nötralize eden JMR-132 adını verdikleri bir madde geliştirdiler.
     Araştırma sonuçları Amerikan Bilimler Akademisi'nin yıllık ekinde yayınlanacak.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:30

İLGİLİ HABERLER