Ekonomi
  • 24.3.2011 00:04

MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİ SABİTLEDİ...

1 aylık mevduatta karşılık yüzde 15 oldu. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), faizle ilgili yeni kararını dün açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz başkanlığında toplanan PPK'ya Erdem Başçı, Burhan Göklemez, Turalay Kenç, İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.

Enflasyon uyarısı

PPK, politika faizini yüzde 6.25'te tutmaya devam ederken, bir değerlendirme yayınlayarak son gelişmeleri değerlendirdi. Petrol ve diğer emtia fiyatlarının son Enflasyon Raporu'ndaki varsayımların üzerinde gerçekleştiğini belirten PPK, temel mal grubunda enflasyonun bir müddet daha yükseleceğini belirtti.

Açıklamasında, zorunlu karşılıkların neden artırıldığı sorusuna da yanıt veren PPK, finansal istikrara ilişkin riskleri azaltmanın yanında petrol ve diğer emtia fiyatlarında gözlenen hızlı artışların enflasyon üzerindeki olası ikincil etkilerini sınırlamasının hedeflendiğini duyurdu. PKK, ayrıca yeni ilave tedbirlere de açık kapı bıraktı.

19.1 milyar çekilir

Dün ayrıca, Merkez Bankası Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarını 2-5 puan arasında artırdı. Açıklamaya göre karşılıklar, örneğin vadesiz, ihbarlı mevduatlar ve özel cari hesaplar için yüzde 12'den yüzde 15'e, 1 aya kadarda ise yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkarıldı. Açıklamada, 1 Nisan'dan itibaren geçerli olacak düzenleme ile piyasadan 19,1 milyar TL likidite çekileceği belirtildi.

İSTANBUL (Bugün)

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 19:26

İLGİLİ HABERLER