Gündem
  • 30.11.2014 12:48

Papa, cami saldırısını kınadı

Papa Francesco geniş güvenlik önlemleri altında 09.20'de Vatikan Temsilciliği'nde çıkarak Fener Rum Patrikhanesi'ne gitti. Polis Papa'nın geçişi sırasında geniş güvenlik önlemleri aldı. Papa Francescu'yu polis helikopteri de havadan takip etti.

Sabah saatlerinde İstanbul Vatikan Temsilciliği'nden ayrılarak Fener Rum Partikhanesi'ne gelen Papa Francesco, Ortodoks Kilisesi'nin kuruluş yıldönümü olarak kabul edilen Aziz Andreas Yortusu ayinine katıldı. Saat 9:30'da Patrikhane içinde bulunan Aya Yorgi kilisesinde başlayan ayini Fener Rum Patriği Bartholomeos yönetti.

AK PARTİLİ ZENGİN DE İZLEDİ

Geniş güvenlik önlemleri içinde Patrikhane'ye gelen Papa Francesco, çanlar eşliğinde binaya girdi. İlahilerin okunduğu ve duaların edildiği törene, Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, Süryani Ortodoks Kilisesi İstanbul Metropoliti Yusuf Çetin, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva da katıldı. Töreni AK Parti Kadın kolları Özlem Zengin Topal ve bazı partililer de balkondan izledi.

BALKONDA BİRBİRLERİNE SARILDILAR

Yaklaşık 2 saat süren törende, Patrik Bartholomeos kilisede bulunan bazı vatandaşlara şaraplı ekmek ikram etti. Ayinin ardından çanlar eşliğinde Patrikhane balkonuna geçen iki ruhani lider karşılıklı iyi niyet mesajlarını sundu. Vatandaşları selamlayan Papa ve Patrik alkışlar eşliğinde birbirleriyle öpüşerek balkondan ayrıldı.

ORTAK BİLDİRİ İMZALADILAR

Ayinin ardından Papa Francesco ve Patrik Bartholomeos ortak bildiri imzaladılar. İmza töreninden sonra Bartholomeos bir açıklama yaparak, "İmzaladığımız metin gördüğünüz gibi okunmadı. Fakat dağıtılacaktır, böylece herkes istifade edebilecektir. İlginize teşekkür ediyoruz, patrikhanemize hoş geldiniz. İnşallah bu ziyaretten iyi meyveler çıkar dünya barışı için, Hristiyanların birliği için ve bütün dinlerin arasındaki diyalog için. Barış amacıyla inşallah güzel şeyler olur. Papa hazretleri, bendeniz bu istikamette çalışmaya hazır" dedi.


PAPA, NİJERYA'DAKİ CAMİ SALDIRISINI KINADI

"..Şiddetin her türlüsüne göz yummak Tanrı karşısında çok ağır bir günahtır"

Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francesco, Fener Rum Patrikhanesi'nde katıldığı Aziz Andreas Yortusu ayininde yaptığı konuşmada, Nijerya'nın Kano kentindeki bir camiye düzenlenen saldırıya da değindi. Kurbanlarını derin bir üzüntüyle andığını söylediği saldırıyı kınayan, bunun insanlık dışı olduğunu söyleyen Papa, “Bir halkın huzurunu bozmak ve savunmasız, zayıf insanlara karşı şiddetin her türlüsüne göz yummak Tanrı karşısında çok ağır bir günahtır" ifadelerini kullandı.

"KİLİSELERİN BİRLİĞİ" YOLUNDA PATRİK VE PAPA'DAN MESAJLAR

Fener Rum Patrikhanesi'nde bu sabah , Patrik Bartholomeos'un yönetiminde Aziz Andreas Yortusu günü nedeniyle bir ayin düzenlendi. Türkiye ziyaretinin son gününde Papa Francesco'nun ve Vatikan Devlet Sekreteri Kardinal Pietro Parolin'in de aralarında yer aldığı Vatikan delegasyonunun da hazır bulunduğu ayinde iki lider de, kiliselerin birliği için güçlü mesajlar içeren birer hitap gerçekleştirdi.
Sözlerine, "Rab tarafından çağrılanların ilki ve Aziz Petrus'un (Katolik Kilisesi'nin ilk papası olarak kabul edilir) kardeşi olan Aziz Havari Andreas'ın bayramı için bu Aziz Yorgos Patrikhane Kilisesi'nde olduğum için çok memnunum" diye başlayan Papa, şöyle devam etti: "Bir araya gelmemiz, birbirimizin yüzüne bakmamız, esenlik içinde kucaklaşmamız ve birbirimiz için dua etmemiz, niyetlendiğimiz tam birliğin kurulmasına yönelik bu yoldaki en temel boyutlardır. Katolikler ve Ortodokslar arasındaki birleşme yolculuğunun, değerli seleflerimiz Ekümenik Patrik Athenagoras Hazretleri ve Papa 6. Paul Hazretleri tarafından 50 yıl önce Kudüs'te Rab Mesih İsa'nın ölüp dirildiği şehirde bir araya gelmeleri gibi, muhterem zatınızın ve şahsımın kısa zaman önce bir araya gelerek anmak istediği bir buluşma ile başlaması tesadüf değildir. Bizi mutlu eden bir tesadüf de, benim bu ziyaretimin, tüm Hristiyanların birliği için yazılmış olan II. Vatikan Ekümenik Konsili Kararnamesi Unitatis Redintegratio'nun yayınlanmasının 50. yılı kutlanmasından birkaç gün sonra gerçekleşmiş olmasıdır."

"BİR KİLİSE DİĞERİNİN YÖNETİMİ ALTINA GİRMEYECEK"

Kiliselerin tam bir birliğinin kurulması için karşılıklı ve en temel prensibin saygı olduğunu vurgulayan Papa, "Bu, ne birinin diğerinin yönetimi altına girmesi, ne de asimile olmak demektir. Bu, her şeyden önce Kutsal Ruh aracılığı ile Rab Mesih tarafından gerçekleştirilen Kurtuluş Gizemi'ni bütün dünyaya ifşa etmek üzere Tanrı'nın her bir kiliseye verdiği armağanları kabul etmektir" diye sözlerini sürdürdü.

"KATOLİK KİLİSESİ BİRLEŞME KONUSUNDA KURAL GETİRMEYECEK"

Papa, Doğu ve Batı kiliselerinin tam bir birliğe varması için, Katolik Kilisesi'nin, Kutsal yazıların öğretisinin ışığında ve birinci yüzyılın getirdiği tecrübe ile şu anda var olan koşullarda Kilisenin gerekli olan birliğinin nasıl gerçekleşebileceğini aramaya hazır olunduğu ortak imanı ikrar etmek dışında hiçbir kural getirmeyeceği konusunda teminat verdiğini söyledi.

"İŞSİZLİK, AÇLIK VE SOSYAL DIŞLANMA TERÖRİZME KADAR GÖTÜRÜR"

Dünyadaki açlık, işsizlik ve sosyal dışlanmanın artışı konularına da değinen Papa, bu sebeplerin, suç eylemlerini ortaya çıkaracağını ve terörist gruplara katılmaya kadar götürebileceğini de ifade etti.
Bunlara sessiz kalınamayacağını belirten Papa şöyle konuştu: "Yakınımızdaki bazı halklar çok vahşi ve insanlık dışı bir savaşa maruz kaldılar. Bir halkın barışını yıkmak, özellikle fakir ve savunmasız insanlara karşı her türdeki şiddeti kullanmak ve buna izin vermek, Tanrı'ya karşı çok büyük bir günahtır. Bu çatışmalardaki kurbanların sesi, Katolikler ve Ortodokslar arasındaki birlik ve birleşme yolunda ilerlememiz için bizi sürüklüyor. Bunun dışında, eğer bizim aramızda hâlâ rekabet ve karşıtlık varsa, nasıl inanılabilir bir şekilde Mesih'ten gelen barışı ilan edebiliriz ki! Bize seslenen üçüncü ses, gençlere aittir. Bugün maalesef, birçok genç umutsuzluk içinde güvensizliğe yenik düşmüş ve teslim olmuş durumdalar. Ayrıca birçok genç şu anda baskın olan
kültürden etkilenmiş durumda, yalnızca maddi varlıklara sahip olarak ve anlık hislerle mutluluğu arıyor hale geldi. Biz onlara gerçek insanlığın değerini aktaramazsak, yeni nesiller İncil'den ve Kilise'nin bin yıllık tecrübesinden kaynaklanan gerçek hikmeti edinemez ve umudu canlı tutamazlar."
Papa, "Tanrı'ya, tam bir birlik gibi büyük bir lütuf için ve bunu hayatlarımızda kabul edebilmek için yalvaralım" diye konuştu.

"MAALESEF EKÜMENİK BİR KONSİL MÜMKÜN DEĞİL"

Patrik Bartholomeos ise, 1964 yılında aforozun kaldırılmasından sonra göreve gelen seleflerinin, iki kilisenin bin yıllık ayrılık sürecinde birikmiş olan sorunları sevgi ve saygı ile çözmeye çalıştıklarını belirtti.
Patrik, "Büyük Konstantin'in kurduğu Şehrin Kilisesi'nde sizi derin saygı, sevgi ve şükran ile ağırlamaktayız" dediği Papa'nın, kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi konusunda Ortodoks kardeşlerine derin umutlar verdiğini de ekledi.
Bartholomeos, 2016 yılında Ortodoks kiliselerinin büyük Kutsal Sinodu'na hazırlandıklarını da belirtirken, "Bin yıllık ayrılığın yükü maalesef şimdilik müştereken Ekümenik Konsil toplamamızı namümkün kılmaktadır. Temenni edelim ki o günün doğması fazla uzak olmasın. O kutsanmış zamana kadar kiliselerimiz, tıpkı 2016 yılında gerçekleştirilecek Pan-Ortodoks Sinodu'na davetimiz gibi, delegasyonlar vasıtasıyla birbirlerinin etkinliklerine katılacaklardır."
Patrik sözlerini, "Bizlerin halihazırda muvaffak olamadığı birlik, dünyanın muhtelif bölgelerindeki çatışmaların kurbanlarının çektikleri azap ve şehadetinde gerçekleşmektedir. Modern insana, kurtuluşunu sağlayabilecek elimizi birlikte uzatalım" şeklinde sürdürdü.
Ayinin ardından Patrik Bartholomeos ve Papa Francesco, patrikhane binasına geçerek, avludakilere selam verdi ve onları takdis etti. El ele tutuşan liderler, daha sonra birbirlerini öptü. İki lider daha sonra ortak deklarasyona imza attı.
Papa, patrikhaneye gitmeden önce Türkiye Musevileri Hahambaşı Isac Haleva ile de bir araya geldi.

Hasan YILDIRIM-Ezgi ÇAPA- İdris TİFTİKCİ -Esma Çakır / İSTANBUL DHA
Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 23:58

İLGİLİ HABERLER