Dünya
  • 26.6.2023 23:51

Putin: Wagner yapılanması bitmiştir, Wagner üyelerine iki yol öneriyorum

Başkan vatandaşlara dayanışma, tahammül ve vatanseverlikleri için teşekkür etti. Bu sivil dayanışmanın, herhangi bir şantajın ve iç huzursuzluğu düzenleme girişimlerinin başarısızlığa mahkum olduğunu gösterdiğine dikkat çekti.

“Tekrar ediyorum, toplum, yürütme ve yasama gücünün her kademesinde en yüksek konsolidasyon gösterildi. Kamu kuruluşları, dini mezhepler ve önde gelen siyasi partiler tarafından anayasal düzene yönelik sağlam, net bir tutum, destek alındı” dedi.

Silahlı isyan bastırılacak

Cumhurbaşkanı, olayların başından itibaren, anayasal düzeni, Rus vatandaşlarının yaşamını ve güvenliğini korumak için ortaya çıkan tehdidi etkisiz hale getirmek için gerekli tüm kararların derhal alındığına dikkat çekti.

“Silahlı bir isyan her halükarda bastırılırdı. İsyanın organizatörleri, yeterliliğini yitirmesine rağmen bunu anlamaktan geri kalamadı. Her şeyi anladılar. Şu anda muazzam bir dış tehditle, eşi görülmemiş bir dış baskıyla karşı karşıya olan ülkeyi bölmek ve zayıflatmak için suç eylemlerine gidenler de dahil” dedi.

"Rusya'nın düşmanları kardeş katli istedi"

Rus lidere göre isyanı düzenleyenler, ülkelerini ve insanlarını vererek suça karışanlara ihanet etti, onlara yalan söyledi, onları ateş altında ölüme itti, kendi halkına ateş etti.

“Rusya'nın düşmanları, Kiev'deki neo-Naziler ve onların Batılı patronları ve her türden ulusal hainin istediği tam da bu sonuçtu, kardeş katli. [Onlar] Rus askerlerinin asker ve sivilleri öldürmeleri için birbirlerini öldürmelerini istediler” dedi.

Vladimir Putin'e göre düşmanlar, "cephedeki başarısızlıklarının intikamını alma" hayali kurarak ve sözde karşı saldırı sırasında Rusya'nın Rus toplumunu kaybetmesini ve bölmesini istediler. Ancak yanlış hesapladılar.

İsyancıların önünde duranlara şükran

Cumhurbaşkanı, isyancıların önünde duran ve yemine ve halkına sadık kalan askeri personele, kolluk kuvvetlerine, özel servislere teşekkür etti.

“Düşen kahraman pilotların cesareti ve fedakarlığı Rusya'yı trajik, yıkıcı sonuçlardan kurtardı. Aynı zamanda, Wagner grubunun savaşçılarının ve komutanlarının büyük çoğunluğunun aynı zamanda halkına ve devletine bağlı Rus vatanseverler olduğunu biliyorduk ve biliyoruz” dedi.

Putin, Donbass ve Novorossia'nın kurtarılması sırasında savaş alanındaki cesaretin bunun kanıtı olduğuna dikkat çekti. Ancak cumhurbaşkanı, ülke ve geleceği için savaştıkları silah arkadaşlarına karşı "karanlıkta kullanmaya çalıştıklarını" da sözlerine ekledi.

Putin, anavatanın kaderinin sorumluluğunun herkesi birleştirdiğini ve bir araya getirdiğini de sözlerine ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkedeki Wagner krizine ilişkin açıklamada bulundu. Putin, "Toplumumuz her türlü şantajı başarısız kıldı." dedi. Süreç boyunca yurt dışından tehdit edildiklerini vurgulayan Putin ayrıca Belarus'a gitmek isteyen Wagner grubu üyelerine izin vereceğini kaydetti.

Wagner paralı asker grubunun Rusya Savunma Bakanı Şoygu ve Genelkurmay Başkanı ile yaşadığı gerginliğin ardından Putin yönetimine isyan ederek Moskova'ya yürümesi, ardından geri çekildiğini açıklamasının yankıları sürüyor.

Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Rusya'da yaşananlarla ilgili açıklamalarda bulunacağını duyurdu.

Putin konuyla ilgili ilk yaptığı açıklamada Wagner'in lideri Prigojin'i vatana ihanetle suçlamıştı. Putin, "Biz bugün devletimizi her türlü savunmaya hazırız ve bugün karşımızda olan tam bir hainliktir. Bu suçu işleyenlere sesleniyorum: Bu hatadan çekilin. Bu suçu yapmayın" demişti.

Putin'in açıklamalarından satır başları:

Rus vatandaşlarına dayanıklılıkları, dayanışmaları ve vatanseverlikleri için teşekkür ediyorum, şantaj ve kargaşanın başarısızlığa mahkum olduğunu gösterdiler. Silahlı isyanlar bastırılmaya devam edecek.

Ayaklanmanın organizatörleri ülkelerine ihanet ederek, yanlarında olanlara da ihanet etmiş oldular. İsyancılar askerlerin birbirlerini öldürmesini istediler, Kiev’in istediği de buydu.

  Dünya  Putin ulusa böyle seslendi: Wagner komutanlarına teşekkür ederim

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Wagner güçlerinin çoğu vatansever kişiler, silahlı isyan her ne şekilde olursa olsun bastırılacaktı. Belarus'a gitmek isteyen Wagner üyelerine söz veriyorum, sözümü tutacağım" açıklamasını yaptı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ulusa sesleniş konuşmasında, "Ayaklanmanın organizatörleri ülkelerine ihanet ederek, yanlarında olanlara da ihanet etmiş oldular. İsyancılar askerlerin birbirlerini öldürmesini istediler, Kiev’in istediği de buydu" dedi. Putin'in açıklamaları şöyle:

 Ayaklanmanın organizatörleri ülkelerine ihanet ederek, yanlarında olanlara da ihanet etmiş oldular. İsyancılar askerlerin birbirlerini öldürmesini istediler, Kiev’in istediği de buydu.

"RUS VATANDAŞLARINA TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Wagner güçlerinin çoğu vatansever kişiler, silahlı isyan her ne şekilde olursa olsun bastırılacaktı. Rus vatandaşlarına dayanışmaları ve vatanseverlikleri için teşekkür ediyorum.

Kan dökülmesini önleyen Wagner komutanlarına teşekkür ederim. Wagner grubunun savaşçılarının ve komutanlarının büyük çoğunluğunun aynı zamanda halkına ve devletine bağlı Rus vatanseverler olduğunu biliyorduk ve emindik.

"TOPLUMUMUZ BİRLEŞMİŞTİR"

Wagner askerleri ya Rusya Savunma Bakanlığı ile kontrat imzalayacaklar ya da Belarus'a gidecekler. Belarus'a gitmek isteyen Wagner üyelerine söz veriyorum, sözümü tutacağım. Toplumumuz birleşmiştir, isyanın başından itibaren isyanı bastırmak için devletin tüm organları harekete geçmiştir.

Güncellenme Tarihi : 27.6.2023 00:17

İLGİLİ HABERLER