Sağlık
  • 17.5.2006 10:36

SAĞLIK HARCAMALARI KONTROL ALTINA ALINACAK

ANKARA - Ekonomi yönetimi, Stand-by düzenlemesinin gözden geçirme çalışmaları için Ankara'da bulunan Uluslararası Para Fonu (IMF) Heyetinin de, ''Bütçe dengelerini bozar'' dediği sağlık harcamalarındaki artışın kontrol altına alınması için harekete geçti.
     Sağlık harcamalarındaki artış, IMF heyetinin özellikle Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve bürokratlarla yaptığı görüşmelerin öncelikli konusu oldu. Sağlık harcamalarındaki artışın çok yüksek boyutlara ulaştığına işaret eden IMF yetkilileri, ''Bu durum, bütçe dengelerini bozar. Bütçede 600-700 milyon YTL tutarında bir sapmaya yol açar'' görüşünü dile getirdi.
     Sağlık harcamalarındaki yüksek artışın, sosyal güvenlik kurumlarını da olumsuz etkilediğini ve açıkların büyümesine yol açtığını kaydeden IMF yetkilileri, harcamalardaki artışın önüne geçilmesi için önlem alınması gerektiğini vurguladılar.
     Bu gelişme üzerine Maliye ve Sağlık Bakanlıkları ile Hazine ve DPT Müsteşarlığı bürokratları, dün Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan başkanlığında bir araya geldi.
     Toplantıda sağlık harcamalarının kontrol altına alınmasına dönük çeşitli önlemler ele alındı. Bir üst düzey bürokrat, toplantıda 3-4 değişik alternatif üzerinde durduklarını belirterek, ''Teknik çalışmalar devam edecek ve kesinleştirdiğimiz alternatifleri 1-2 gün içinde Bakanlarımıza sunacağız. Öyle olağanüstü bir şey olmayacak ama harcamaları kontrol altına almaya yönelik bazı tedbirlere ihtiyaç var. Onlar uygulamaya konulacak'' dedi.
     Bu arada, ekonomi yönetiminin üzerinde çalıştığı alternatiflerden en önemlisini sağlık hizmetlerindeki paket fiyat uygulaması oluşturacak. Yapılan görüşmelerde, 2002 yılında başlatılan paket fiyatın kapsam dışındaki tedavi hizmetlerini de içine alarak iyice yaygınlaştırılması, böylece sağlık harcamalarının disipline edilmesi kararlaştırıldı.
     Öte yandan Maliye Bakanlığı verilerine göre, sağlık harcamaları, yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 251,5 artış gösterdi. 2005 yılının Ocak-Nisan döneminde 774,6 milyon YTL olan toplam sağlık giderleri, bu yıl aynı dönemde 1 milyar 948,2 milyon YTL'ye çıktı.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:32

İLGİLİ HABERLER