Gündem
  • 29.3.2006 10:06

SAVCI SARIKAYA İHRAÇ EDİLEBİLİR

Genelkurmay Başkanlığı'nın büyük tepkisine neden olan Şemdinli iddianamesini soruşturan müfettişler, savcı Ferhat Sarıkaya'ya 2 ayrı disiplin cezası verilmesini istediler. Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in onay vermesi halinde Sarıkaya hakkındaki raporu görüşecek olan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 2 ayrı "kınama" cezası verirse, Sarıkaya'nın meslek yaşamı son bulacak.
Van'daki incelemelerini önceki hafta tamamlayarak Ankara'ya dönen müfettişler, raporları tamamlayarak dün Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Edinilen bilgiye göre, raporda, Savcı Sarıkaya'ya 2 ayrı disiplin cezası verilmesi istendi.

Başsavcıya ceza yok
Bu eylemlerin, "CMK'ya göre iddianamede bulunmaması gereken hususlara yer vermek" ve "İl Jandarma Alay Komutanlığı'na yazılan bir yazı" olduğu bildirildi. Verilecek disiplin cezasının türünü belirtmeyen müfettişler, Sarıkaya hakkında ceza davası açılmasını gerektirecek bir eylem olmadığını da bildirdiler.
Müfettişler Sarıkaya'nın iddianamesine onay veren Van Başsavcısı Kemal Kaçan ile Başsavcı Vekili İbrahim Özer için herhangi bir ceza talebinde bulunmadı. Rapor, Çiçek'in onay vermesi halinde HSYK gündemine gelecek. Çiçek onay vermezse, Sarıkaya hiçbir ceza almayacak.

Bakan'ın onayı gerekiyor

HSYK, Adalet Bakanı Çiçek'in rapora onay vermesi halinde, Sarıkaya için "uyarı", "kınama", "yer değiştirme" ve "meslekten ihraç" cezalarından birini verebilecek. Mevzuata göre, HSYK 2 ayrı nedenden, 2 ayrı kınama cezası verirse, Sarıkaya meslekten ihraç edilecek. "Yer değiştirme" cezası alması halinde Van'dan bir başka ile atanacak olan Sarıkaya, diğer cezalardan birini alması halinde Van'daki görevini sürdürecek.

(milliyet)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:42

İLGİLİ HABERLER