Gündem
  • 29.3.2006 10:20

ÇETİN: ''AFGANİSTAN'DA TERÖR MAĞLUP OLMAZSA HİÇBİR YERDE OLAMAZ''

WASHINGTON - NATO'nun Afganistan'daki sivil temsilcisi Hikmet Çetin, Afganistan'da yenilemediği takdirde terörizmin hiçbir yerde yenilemeyeceğini söyledi.
     Washington'da Amerikan-Türk Konseyi (ATK) ve Türk-Amerikan İş Konseyi'nin (TAİK) 25. yıllık konferansına katılan Çetin, bir grup gazeteciye Afganistan'daki son duruma ilişkin bilgi verdi.
     Güvenlik ve terörizmle mücadelenin temel konular olduğunu belirten Çetin, genel olarak durumun olumlu olduğunu, Taliban'ın yönetimden temizlendiğini, El Kaide'nin tesisi veya haberleşme ağının bulunmadığını, ancak yer yer Taliban ve El Kaide faaliyetlerinin devam ettiğini anlattı.
     Geçen yıl eylül ayından beri özellikle Pakistan sınırındaki olaylarda tırmanma olduğuna dikkat çeken Çetin, ''Taliban ve terör örgütleri, uluslararası güçlerle mücadele edemeyeceklerini gördüler. Ancak Irak'ı örnek alarak taktik değiştirdiler. İntihar saldırıları Afgan kültüründe yok. Şimdi intihar saldırıları, yol kenarına bomba gibi taktikler kullanıyorlar'' dedi.
     Çetin, bu saldırıların, daha çok güneyde okulları, eğitim sistemini hedef aldığını, bu kışın yumuşak geçmesi nedeniyle de saldırılara ara verilmediğini belirtti. Saldırıların artmasının bir başka nedeninin ise ''NATO'yu güneyde test etmek'' olduğunu söyleyen Çetin, NATO'nun Avrupalı üyelerinin ''terör bölgesi mi, değil mi?'' tartışmalarının buna kısmen yol açtığını kaydetti.
     Çetin, terörün altyapısının ekonomik ve sosyal koşullara bağlı olduğunu belirterek, iş, eğitim ve sağlık konuları düzelmediği takdirde, sadece askeri operasyonun yetmeyeceğini söyledi. Başta Pakistan olmak üzere komşu ülkelerin desteğinin de şart olduğunu kaydeden Çetin, ''Global bir mücadele içindeyiz. Afganistan'da terör mağlup olmazsa hiçbir yerde olamaz'' dedi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:42

İLGİLİ HABERLER