Sağlık
  • 23.5.2006 09:27

SEZARYEN ANNE VE BEBEK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

PARİS - Sezaryen ile doğumun anne ve bebek sağlığını tehdit ettiği bildirildi.
Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarının araştırmasında, özellikle gelişmekte olan ülkelerde sezaryen ile doğum yapmada bir artış olduğu belirtilerek bunun anne ve bebek sağlığını tehdit ettiği uyarısında bulunuldu.
Dün yayınlana araştırma sonuçlarına göre, 1970'lerde yüzde 5 oranında artan sezeryanla doğum günümüzde bazı gelişmiş ülkelerde yüzde 50'ye ulaştı. Fakir ülkelerde bile sezeryanla doğumda büyük artış olduğu ifade edildi. Sezeryanla doğumdaki artış üzerine Dünya Bankası'nın da desteği ile Jose Villar başkanlığındaki BM araştırma ekibi, Latin Amerika ülkeleri olan Arjantin, Brezilya, Küba, Ekvator, Meksika, Nikaragua, Paraguay ve Peru'da bir çalışma yaptı.
BM ekibi bu ülkelerde rastgele 24 coğrafi bölgeden devlet, özel ve farklı statüdeki 120 hastanede 3'te 1'i sezeryanla dünyaya gelen 97 bin bebek üzerinde araştırma yaptı.
Araştırmada, sezeryanla doğumun en çok yapıldığı hastanelerde erken doğum, doğumdan sonraki bebek ölümleri, anne ölümleri ve antibiyotik kullanımı oranlarında artışlar olduğu tesbit edildi.
İngiliz tıp dergisi The Lancet, internet sayfasında konuyla ilgili olarak, "Sezeryanla doğumdaki artış, muhakkak kaliteli bakım ve hizmet anlamına gelmiyor" ifadelerini kullandı.
Sezeryanla doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebeğin zarar görme ihtimali karşısında ya da anne adayı çok hasta ve kan basıncı tehlikeli sayılabilecek kadar yüksek ise tavsiye ediliyor.
Latin Amerika'da sezeryanla doğumdaki artışın nedenlerinin çok karışık olduğu da belirtildi. Ülkelerin yasal sistemlerinden aile yapılarına, sosyal baskıdan sezaryeni tercih eden ünlü modellerin etkisine kadar bir çok sebebin sezaryenle doğumda artışa neden olduğu tesbit edildi. Araştırmada ayrıca gereksiz sezaryenler için çok miktarda paranın da israf edildiği belirlendi. Yaklaşık bir hesapla son zamanlarda Latin Amerika'da 2 milyondan fazla bebek sezeryanla dünyaya geldi. Sezeryanla doğumun normal doğuma göre ortalama 350 dolar daha masraflı olduğu belirtilen araştırmada, gereksiz yere harcanan bu paranın anne ve bebek sağlığı başta olmak üzere diğer alanlarda kullanılabileceğine dikkat çekildi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:16

İLGİLİ HABERLER