Sağlık
  • 23.5.2006 00:08

200 BABA SIRADA!.. EŞİNDEN ŞÜPHELENEN DNA TESTİNE KOŞUYOR!..

Turizmin başkenti Antalya'da, Adlî Tıp'a gelenler arasında ilk sırayı "babalık testi" alıyor. İstek üzerine anne, baba ve çocuktan alınan kan ve doku nümûnesi ile yapılan DNA'dan babalık testini, 2. sırada adlî vak'alar izliyor.


Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Adlî Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Adlî Tıp Kurumu Antalya Grup Başkanı Yrd. Doç. Dr. Sema Demirçin, babalık testinin ailelerin istekleri doğrultusunda yapıldığını söyledi. Babalık testi için yılda yaklaşık 200 kişiden DNA tetkiki için doku ve kan örneği aldıklarını belirten Demirçin, 2. sırada ise adlî vak'aların yer aldığını bildirdi. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Adlî Tıp Anabilim Dalı olarak yılda yaklaşık 100 adli vak'a ile ilgili değişik testler yaptıklarını belirten Demirçin, DNA Laboratuarı'nın 5 yıl önce hizmete girdiğini hatırlattı.


Adlî Tıp Anabilim Dalı'nın 1990 yılında kurulduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Demirçin, önümüzdeki günlerde Toksikoloji Laboratuarı'nın da hizmete gireceğini açıkladı. Laboratuarın İstanbul Adlî Tıp Kurumu Başkanlığı'nca kurulacağını bildiren Yrd. Doç. Dr. Demirçin, şunları söyledi:


"Bu sayede otopsiden alınan parçaları daha detaylı inceleyebileceğiz. Laboratuarda 4 kimya uzmanı da görev yapacak. Şu anda otopsiden alınan nümûneyi İstanbul ya da Ankara'ya gönderiyoruz. Bu da rapor hazırlama süresini uzatıyor. Laboratuarın hizmete girmesiyle, rapor süresi de kısalmış olacak"
Akdeniz Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı'ndan Uzman Psikolog Elif Yazar ise, Adlî Tıp Anabilim Dalı'na yapılan "babalık testi" başvurularının düşündürücü olduğunu söyledi. "Burada asıl tartışılması gereken, insanların neden bu teste ihtiyaç duyduğudur" diyen Yazar, çağımızda güven sorunu yaşandığına dikkat çekti. Yazar, şunları söyledi:


"Evlilik ve beraberlik gibi mahrem olan ilişkilerde güven esastır. Bu konu hakkında tartışması gereken insanların neden böyle bir şeye ihtiyaç duyduklarıdır. Günümüzde kentleşen hayatta insanlar birbirlerinden uzaklaşıyor. Kentleşen hayatta mahrem ilişkiler çözülmeye başlıyor. En önemlisi ise aile kurumu deforme olmaya başlıyor. 15-20 yıl önce insanların birbirine güveni daha fazlaydı. Kimse böyle bir şeyi konuşmazdı bile"

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:16

İLGİLİ HABERLER