Sağlık
  • 9.11.2004 06:43

SİGARAYI BIRAKMA REHBERİ...

- Sigara içmeyi bir anda bıçak gibi gibi kesmeyin. Azaltarak bırakmak sizin için daha kolay olacaktır.
- Sosyal içici misiniz?, Dudak tiryakisi mi? Yoksa çay ve kahvenin yanında mı hoşunuza gidiyor. Siz de niçin alışkanlık yarattığını bilirseniz, o nedenleri ortadan kaldırma imkanınız da olur.
- Sigarayı bıraktığınızda büyük ihtimalle ilk haftalarda çok arayacaksınız ve yeniden başlamak isteyeceksiniz. Bu yüzden özellikle ilk haftalarda sizi oyalayacak bazı şeyler bulun. Sigaranın aklnıza gelmesini engelleyin.
- Bırakmayı düşündüğünüz günü belirleyin. Örneğin hafta içi mi yoksa hafta sonu mu olmalı? Hafta içi daha yoğunsanız sizin için ideal zaman hafta içi olabilir.
- Çevrenizden ve ailenizden de destek almanız önemlidir. Onlara sigarayı bırakmak istediğinizi söyleyin ve onların da size katılmasını isteyin.
- Bırakmaya çalıştığınızı iş arkadaşlarınıza da söylemeniz yararlı bir davranış olur. Böylece size sigara ikram etmelerinin de önüne geçersiniz. Ayrıca hala bu konuda ısrar edenler varsa ''hayır'' demeyi de bilin.
- Şekersiz sakız çiğnemek yararlı olabilir. Eğer elinizde bir boşluk hissediyorsanız kalem gibi elinizi meşgul edecek bir şeyler bulun.
- Bırakmayı kolaylaştıran nikotin bantları ve buna benzer yardımcılar hakkında bilgi alın. Belki işinize yarayan bir şeyler çıkar.
- Sigaraya verdiğiniz parayı hergün bir kenara koyarak biriktirin. Hafta sonunda sayın ve ne kadar boşa para vermiş olduğunuzu görün.

HALA KARAR VEREMEDİYSENİZ
- Nikotin kan basıncını yükseltir, pıhtılaşmayı hızlandırır.
- Sigaranın yol açtığı ölümler; trafik, terör, iş kazaları vb. gibi ölümlerin toplamından 5 kat daha fazladır.
- Sigara tiryakisi erkeklerin % 40'ı henüz emeklilik yaşına gelmeden ölmektedir, bu oran sigara kullanmayanlarda %18' dir. Sigara kullanan kadınlarda ise rahim kanseri riski artmaktadır.
- Hamile kadınların sigara içmesi ise sakat ve ölü doğumlarla sonuçlanmaktadır.
- Sigara içenlerde kalp damar hastalıkları görülme riski içmeyenlere göre 5 kat daha fazladır.
- Sigarayı bırakan kişilerde halen sigaraya devam edenlere kıyasla riskin azaldığı ve sigara bırakıldıktan sonraki bir yılda hızla düştüğü ve sigara içmenin getirdiği fazladan riskin % 50' ye varan oranda azaldığı tespit edilmiştir. Kadınlarda bu azalmanın daha hızlı olduğu görülmüştür.

Güneş

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:14

İLGİLİ HABERLER