Gündem
  • 22.11.2023 12:20

1.200 siyaset bilimci, Biden'a mektup yazdı.. İsrail şiddetini durdurun

 1.200 siyaset bilimci, Biden'a mektup yazdı.. İsrail şiddetini durdurun

Aralarında bu alanın en önemli seslerinin de bulunduğu 1.200'den fazla siyaset bilimci, ABD Başkanı Joe Biden ve diğer Amerikalı siyasetçilerden Gazze Şeridi'nde "derhal ateşkes" ve İsrail işgalinin uyguladığı kuşatmanın sona ermesi için baskı yapmalarını istedi. 

Akademisyenler açık bir mektupta şunları söyledi: "Derhal ateşkes ve yardım sağlanması, daha fazla sivil can kaybının önlenmesi için yeterlidir. Çatışmanın devamı, güvenli bir şekilde geri dönmeleri çatışmaların azalmasına bağlı olan rehineleri de tehdit eder." 

Amerikan web sitesi Responsible Statecraft'a göre, 

Mektupta ayrıca, “ABD, İsrail'in ana sponsoru ve müttefikidir ve bu nedenle bu krizde özel bir sorumluluk taşımaktadır ve üzerinde özel bir etkiye sahiptir. ABD'nin Gazze savaşını şu ana kadar ele alması onun güvenilirliğine ciddi şekilde zarar vermiştir ve ahlaki otorite ve Amerika'nın rejimle ilgili açıklamaları konusunda anlaşılır şüpheciliğe yol açtı.”

Amerikan internet sitesi, aralarında Orta Doğu siyasetinin önde gelen araştırmacılarının da yer aldığı bu mektubu imzalayanların, ateşkes çağrısı yapan ve devam eden çatışmanın Gazze'deki insani krizi daha da kötüleştireceğini söyleyen giderek büyüyen akademik ve profesyonel gruplar listesine katıldığını belirtiyor. 

Kamuoyu yoklamaları Amerikalıların büyük çoğunluğunun ateşkesi desteklediğini gösterirken, Amerikalı politikacılar çatışmaların kalıcı olarak durdurulmasını reddettiler çünkü Başkan Joe Biden ve birçok Kongre üyesi "bunun Hamas'ın çıkarına olacağını" iddia ediyor. 

Amerikan internet sitesine göre "Hamas'ı da kınayan" ateşkes çağrısı yapan bu çabalar, 2002'de yayınlanan ve önde gelen siyaset bilimcilerinin dönemin ABD Başkanı George W. Bush'u ABD'nin Irak işgalini durdurmaya çağırdığı açık mektuba benziyor.

Mektuplarda, her ikisi de Quincy Enstitüsü'nde yerleşik olmayan akademisyenler olan Chicago Üniversitesi'nden Profesör John Mearsheimer ve Harvard Profesörü Stephen Walt gibi bazı ortak imzacılar bulunmaktadır.

Ateşkes Mektubu'nun diğer önemli imzacıları arasında Margaret Levy, Jane Mansbridge, Lisa Martin, Rogers Smith ve Carole Pittman yer alıyor; bunların hepsi daha önce alanın önde gelen profesyonel grubu olan Amerikan Siyaset Bilimi Derneği'nin başkanlığını yaptı.

James Scott, Paige Fortna ve Melanie Cammet gibi devlet dışı ve barışı koruma hareketlerinin önde gelen akademisyenleri de bu çağrıyı desteklediler. 

Mektubun düzenlenmesine yardımcı olan Chicago Üniversitesi profesörü Lisa Weeden, siyaset bilimi camiasından gelen geniş desteğin kısmen mektubun dikkatli ifade edilmesinden kaynaklandığını söyledi: "Farklı bakış açılarına sahip önemli akademisyenlerin güçlü bir şekilde savunuculuk yapmasına olanak tanıyan kapsamlı bir bakış açısı sunuyor. ateşkes için" diye ekledi ve daha geniş bir koalisyon kurmak için üslubunu yumuşatmayı kabul eden meslektaşlarına minnettar olduğunu ekledi.

Mektupta ayrıca, imzacıların çatışmanın çözümüne ilişkin "genel ana hatlar üzerinde anlaşamayabilecekleri" belirtiliyor ancak "Gazze'nin karşı karşıya olduğu kriz çok ciddi ve çatışmayla ilgili tüm anlaşmazlıkları bir bütün olarak bir kenara bırakıp sona erdirmemizi talep ediyoruz" deniyor. Ateşkesin acilen gerekli olduğunu ve insani yardımın girişini not ediyoruz.”

Mektubu imzalamayı reddedenlerin bir kısmı “insani ateşkesin” ateşkesten daha uygun olduğunu söylerken, diğerleri “İsrail kampanyası, ne kadar acımasız olursa olsun, İsraillilerin güvenliğini sağlamak için gerekli. 

Amerikan internet sitesi, Weeden'in mektubun ABD politikası üzerinde bir etki yaratma ihtimali konusunda gerçekçi olduğunu söylüyor ancak Weeden, bu girişimin "İsrail saldırısına duyulan öfkeyi ifade ederek ve diğer siyaset bilimciler arasındaki siyasi dayanışmayı güçlendirerek" barış yanlısı çabaları 

 

Güncellenme Tarihi : 22.11.2023 12:40

İLGİLİ HABERLER