Dünya
  • 1.12.2012 14:16

500 milyon dolarlık hazine bulundu

Ekim 1804’te Santa Maria Burnu Savaşı sırasında Cebelitarık Boğazı açıklarında bir İngiliz savaş gemisi tarafından
batırılan İspanyol gemisi “Nuestra Senora de las Mercedes” in enkazı 2007 yılında bulundu.
22 ton altın ve gümüş para bulunan batığı Amerikalılar buldu.Florida merkezli Odyssey Deniz Araştırma Şirketi tarafından bulunan hazine bu şirketle İspanyol hükümeti arasında ciddi sorun oldu.
Hazineyi Florida'ya götüren şirkete karşı İspanyol hükümeti dava açtı.Uluslararası mahkemelerde görülen dava sonucunda hazinenin İspanya'ya ait olduğuna karar verildi.
Bunun üzerine hazine askeri gemilerle tekrar İsnapya'ya götürüldü.
Odyssey Deniz Araştırma Şirketi'nin açtığı yeni davalar nedeniyle hazine bir türlü açılamadı.5 yıl süren hukuk mücadelesinden İspanya galip çıkarak hazinenin resmi sahibi oldu.
5 yıl sonra denizden çıkarılan hazine ilk kez tanıtıldı ve tek tek sayımı yapıldı.Sayım sonucunda 574553 tarihi gümüş sikke, 212 külçe altın, yüzlerce altından değerli eşya olduğu görüldü.

OLAYIN HİKAYESİ

ABD’li bir şirket tarafından, 1804’te batan bir İspanyol gemisinin enkazında bulunan tonlarca altın ve gümüş, anavatanına doğru yola çıktı.
Florida merkezli Odyssey Deniz Araştırma Şirketi ile Madrid hükümeti arasında “Nuestra Senora de las Mercedes” gemisinin batığında bulunan hazineyle ilgili hukuki savaş beş yılın ardından, dün hazinenin iki askeri uçağa yüklenip İspanya’ya doğru yola çıkmasıyla sona erdi.
Tarihteki en büyük batık hazine keşfi olarak nitelendirilen Nuestra Senora de las Mercedes’le ilgili olarak, İspanya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Miguel Morer, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Toplamda 22 tondan fazla altın ve gümüşten söz ediyoruz. Daha önce 17 ton zannediyorduk, çünkü şirketin ilk verdiği rakamlar doğru değildi” dedi.
22 TONLUK HAZİNE
Nuestra Senora de las Mercedes, Ekim 1804’te Santa Maria Burnu Savaşı sırasında Cebelitarık Boğazı açıklarında İngiliz savaş gemilerinin hedefi olmuş ve batmıştı.
2007'DE BULUNDU
Odyssey şirketi Mayıs 2007’de batığı keşfetmiş ve hükümet yetkililerini bilgilendirmeden hazineyi ABD’ye götürmüştü.
Yaklaşık değerinin 500 milyon dolar olduğu tahmin edilen hazine o günden bu yana Florida’nın Tampa şehrinde bulunan bir depoda tutuluyordu.
Morer, 595 bin gümüş ve altın sikkenin yanı sıra, dini resimler ve sandıklardan oluşan hazinenin dikkatle taşındığını belirterek, “Hazine çok kötü bir durumda çünkü 208 yıl boyunca su altında kalmış. Korumak için hala da su altında tutuluyor” diye konuştu.
 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 10:48

İLGİLİ HABERLER