Gündem
  • 22.11.2023 12:00

Elon Musk İsrail aleyhindeki haberlere sansür talebini geri çevirdi.. Gerçekleri saklamam bunun için para kaybedersem de kaybedeyim

Elon Musk'tan dünya devlerine Filistin resti! Sosyal medyayı salladı

Tesla, SpaceX ve sosyal medya platformu X'in sahibi Elon Musk, Filistin paylaşımlarına izin verdiği için reklamlarını çeken dünya devlerine cevap verdi. Musk'ın cevabı dünyada büyük yankı uyandırdı.

7Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne ölüm yağdıran katil İsrail'in soykırım derecesine varan saldırılarının sosyal medya platformu X üzerinden duyurulmasından rahatsız olan Yahudi lobisi, Elon Musk üzerindeki baskısını artırdı.

HEDEF TAHTASINA KONULDU

Reklam harcamalarını durdurma kararı alan şirketler, Musk'ın "Yahudi karşıtı" olduğunu iddia ettikleri bir gönderiyi onaylamasını gerekçe olarak gösterdi.

İDDİALARA CEVAP VERDİ

Tesla, SpaceX ve sosyal medya platformu X'in sahibi Elon Musk, yaptığı bir paylaşıma kamuoyundan gelen tepkilere ve "Yahudi karşıtı" iddialarına yanıt verdi.

İnsanlık için sadece en iyisini ve herkes için müreffeh ve heyecan verici bir gelecek dilediğini aktaran Musk, "Hiçbir şey gerçeklerden daha fazlası olamaz." ifadesine yer verdi.

ELON MUSK'TAN YENİ AÇIKLAMA!

Sosyal medya platformu X'in sahibi Elon Musk, katıldığı televizyon programında, dev şirketlerin reklam çekmesiyle ilgili soruya cevap verdi.

Sunucu Elon Musk'a, X'teki paylaşımlarınız ve Filistin'le ilgili paylaşımlara izin verdiği için reklamlarını çeken büyük firmalar sebebiyle yatırımcıların endişelerini sordu.

Musk soruya, ''Umurumda değil. Ben inandığım şeyleri söylüyorum. Bunun için para kaybedersem de kaybederim.'' diye cevap verdi.

'SAVAŞLA İLGİLİ REKLAM VE ABONELİK GELİRLERİNİ GAZZE'DEKİ KIZILAY'A BAĞIŞLANACAK'

Öte yandan Elon Musk, Gazze'deki savaşla ilgili de adım atarak, "X Corp, Gazze'deki savaşla ilgili reklam ve abonelik gelirlerinin tamamını İsrail'deki hastanelere ve Gazze'deki Kızıl Haç/Kızılay'a bağışlayacak." dedi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, ve dünyanın önemli şirketlerinin bazıları sosyal medya platformu X'te reklam vermeme kararı aldı.

REKLAMLARI DURDURMA KARARI

AB Komisyonu sözcüsü Johannes Bahrke, yaptığı açıklamada, İsrail'in soykırım derecesine varan saldırılarını görmezden gelerek, şu ifadeleri kullandı:

"Son haftalarda çeşitli sosyal medya platformlarında dezenformasyon ve nefret söyleminde endişe verici bir artış gördük ve X kesinlikle bundan oldukça etkilendi. Bu nedenle servislerimize içeriğimizin uygunsuz bir bağlamda göründüğünden endişe duyduğumuz ilgili sosyal medya platformlarında bu aşamada reklam vermekten kaçınmalarını tavsiye ettik."

ABD'li milletvekilleri X şefi Musk'u İsrail karşıtı propagandadan kâr elde etmekle suçluyor

Tamamı Demokratlardan oluşan 27 ABD'li milletvekilinden oluşan bir grup, Salı günü X'in sahibi Elon Musk'a bir mektup yazarak platformun İsraillilere yönelik şiddeti yücelten premium hesaplardan kazanç sağladığına dair endişelerini dile getirdi.

Musk ve X CEO'su Linda Yaccarino'ya yazdığı mektupta yasa koyucular, kar amacı gütmeyen kuruluşlardan gelen, X Premium hesapları olan kişilerin "İsraillilere karşı barbarca şiddet eylemlerini yücelttiğini" gösteren raporlara dikkat çekti.

Mektup, Twitter'ı satın alan ve adını X olarak değiştiren Musk ile daha iyi içerik denetimini savunanlar arasındaki son kavgayı içeriyor. X, Pazartesi günü, izleme grubu Media Matters'a, Adolf Hitler ve Nazi partisinin çığırtkanlığını yapan gönderilerin yanında büyük markaların reklamlarının göründüğünü belirten bir rapor yayınladıktan sonra platformu karaladığı iddiasıyla dava açtı.

Yasa koyucular, "Bu raporlar, X'in bu korkunç ve zararlı propagandanın yayılmasından hesap abonelik ücretleri ve reklam geliri yoluyla kazanç sağladığını gösterdi" diye yazdı ve saldırgan içeriğin çoğunun, araştırmacılar tarafından işaretlenmesine rağmen yayında kaldığını ekledi.

X, yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Yasa koyucular, X'in gönderilerden hem abonelik ücretlerinden hem de Premium ve normal gönderilere verilen yanıtlarda görüntülenen reklamlardan kazanç sağladığını söyledi.

Milletvekilleri, "X, açıkça yanlış ve yanıltıcı içeriğin yayılmasından mali olarak da yararlandı" diye yazdı.

X'in ABD reklam geliri , Musk'un devralınmasından bu yana her ay bir önceki yıla göre en az %55 azaldı . Reklamverenler, Musk'ın tartışmalı paylaşımları ve içeriği denetlemek için çalışan çalışanların işten çıkarılması nedeniyle, Musk'ın Ekim 2022'de 44 milyar dolara satın almasından bu yana platformu terk etti.

Yasa koyucular ayrıca, ABD'nin Hamas'ı 1997 yılında terör örgütü olarak tanımladığını, bunun da gruba bilerek maddi destek veya kaynak sağlamanın yasa dışı olduğu anlamına geldiğini belirtti.

Milletvekilleri, "Grup tarafından oluşturulan şiddet içerikli videoların bu politikalara uygun olup olmadığı konusunda hiçbir belirsizlik yok. Bunlar, resmi Hamas markasını ve ikonografisini taşıyan videolardır." diye yazdı.

Musk'un X'i, liberal savunuculuk grubu Media Matters'a, nefret gruplarının gönderilerinin yanındaki reklamlarla ilgili raporu nedeniyle dava açtı

Elon Musk'un sosyal medya şirketi X, Pazartesi günü liberal savunuculuk grubu Media Matters for America'ya karşı dava açtı ve şirketin "reklamcıları platformdan uzaklaştırmak ve X'i yok etmek" amacıyla neo-Nazi ve beyaz milliyetçi paylaşımların yanında reklamverenlerin paylaşımlarını gösteren bir rapor hazırladığını söyledi. Corp.”

Washington DC merkezli kar amacı gütmeyen Media Matters, davayı "anlamsız" olarak nitelendirdi.

Reklamverenler, reklamlarının Nazi yanlısı içeriğin yanında görünmesi ve sitedeki genel olarak nefret söylemi nedeniyle endişeleri nedeniyle eskiden Twitter olarak bilinen siteden kaçarken milyarder sahibi Musk, Yahudi karşıtı bir komplo teorisini onaylayan kendi gönderileriyle gerilimi artırdı.

IBM, NBCUniversal ve ana şirketi Comcast geçen hafta, Media Matters raporunun reklamlarının Nazileri öven materyallerle birlikte göründüğünü söylemesinin ardından X'te reklam vermeyi durdurduklarını açıklamıştı. Platform, X'in ana gelir kaynağı olan büyük markaları ve onların reklam gelirlerini geri kazanmaya çalışırken , bu yeni bir başarısızlıktı.

Media Matters raporu, Apple ve Oracle'ın X'teki antisemitik materyallerin yanına yerleştirilen reklamlarına dikkat çekti. Cuma günü, beyaz milliyetçi hashtag'lerin yanında Amazon, NBA Meksika, NBCUniversal ve diğerlerinden de reklamlar bulduğunu söyledi.

Ancak San Francisco merkezli X, Fort Worth, Teksas'taki federal mahkemeye sunduğu şikayette, Media Matters'ın "bilerek ve kötü niyetle" reklamları nefret dolu materyallerin yanında "sanki bunlar tipik X kullanıcılarının platformda deneyimlediği şeylermiş gibi" gösterdiğini söylüyor.

X'in şikayeti, Media Matters'ın platformdaki algoritmaları manipüle ederek reklamverenlerin ücretli gönderilerinin ırkçı ve kışkırtıcı içeriklerin yanında görüntülerini oluşturduğunu iddia ediyor. Şikayete göre yan yana gelmeler "üretilmiş, inorganik ve olağanüstü derecede nadir" idi.

Media Matters'ın bunu, "aşırı uç içerik" ürettiği bilinen X kullanıcılarını ve X'in büyük reklamverenlerinin sahip olduğu hesapları takip eden X hesaplarını kullanarak yaptığını söylüyor. Şikayete göre bu, Media Matters'ın daha sonra X'in reklamverenlerini yabancılaştırmak amacıyla ekran görüntüsü alabileceği yan yana yerleşimler üretmeyi amaçlayan bir yayına yol açtı.

Media Matters Pazartesi günü yaptığı açıklamada, haberlerinin arkasında durduğunu ve mahkemede haklı çıkmayı beklediğini söyledi.

Kâr amacı gütmeyen kuruluşun başkanı Angelo Carusone, hazırladığı bir açıklamada, "Bu, X'i eleştirenleri susturmayı amaçlayan anlamsız bir davadır" dedi.

Bu arada Teksas Başsavcısı Ken Paxton, ofisinin grubun raporuyla ilgili olası dolandırıcılık faaliyetleri nedeniyle Media Matters hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

Reklamverenler, Musk'un bir yıldan fazla bir süre önce devralınmasından bu yana X konusunda ürkekti.

Musk ayrıca bu ay Yahudileri beyaz insanlardan nefret etmekle ve antisemitizme kayıtsız kalmakla suçlayan bir kullanıcıya yanıt vererek tepkilere yol açtı. Musk geçen Çarşamba günü bir yanıtta “Gerçek gerçeği söylediniz” diye tweet attı .

Musk, geçen yıl satın aldığından beri platformdaki Yahudi karşıtı mesajlara hoşgörü gösterdiği yönünde suçlamalarla karşı karşıya kaldı ve X'teki içerik, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlamasından bu yana daha fazla incelemeye tabi tutuldu.

X CEO'su Linda Yaccarino, şirketin "herkesin ayrımcılığına son vermesi gerektiği yönündeki bakış açısının her zaman çok açık olduğunu" söyledi.

Geçen hafta platformda "Bunun hepimizin kabul edebileceği ve etmesi gereken bir şey olduğunu düşünüyorum" diye yazdı.

Güncellenme Tarihi : 22.11.2023 13:46

İLGİLİ HABERLER