Medya
  • 8.8.2007 09:23

ERTÜRK: CİNER İHALEYE KATILAMAZ

TMSF Başkanı Ertürk, atv ve Sabah’ın satışı konusunda pürüzlerin kalmadığını söyledi

SATIŞ takviminin ve yönteminin önümüzdeki hafta açıklanacağını belirten Ertürk, “Satıştan 1.25-1.5 milyar dolar bekliyoruz. Satış geliri bizi, Bilgin’i ve diğer tarafları memnun edecek düzeyde olacak” diye konuştu.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, atv ve Sabah’ın satış planının herkesi memnun edeceğini söyledi. Ertürk, Fon’un devraldığı Merkez Grubu’nun ve Medya Grubu şirketlerinin satışıyla ilgili takvimin ve satış yönteminin önümüzdeki hafta netleşeceğini açıkladı. “Önümüzdeki hafta satış takvimiyle ilgili bir netlik sağlayacağız. Bu yıl bitmeden satışı sona erdirmeyi düşünüyoruz” diyen Ertürk, şunları kaydetti: “Satış gelirleriyle bütün sorunları çözebilecek bir duruma gelebileceğiz gibi gözüküyor. Bu varlıkların satış gelirlerinden hem Dinç Bilgin’in hem Turgay Ciner’in hem bizim mutlu olduğumuz bir sonuç elde edebileceğiz. Yani üç kazanan olacak.”

Anlaşma için sona geldik

Ahmet Ertürk, satıştan gelir olarak daha önce belirlenen 1.25-1.5 milyar dolarlık aralığın geçerli olduğunu belirterek, “Beklentimiz, varacağımız rakamın sorunlarımızı çözmeye yeterli olacağı yönünde. Biz bunun üst sınırlarını yakalayabilme ümidindeyiz veya en azından ortasını yakalayabileceğimizin sinyalleri söz konusu” diye konuştu.

Satış takvimi, değerleme ve taraflarla müzakereyi eşzamanlı olarak yürüttüklerini kaydeden Ertürk, takvimle birlikte varlık satışı veya hisse satışı yöntemlerinden birinin de açıklık kazanacağını söyledi. Ertürk, halen iki yöntem için de değerleme çalışmalarının sürdürüldüğünü belirtip Ciner Grubu’nu kastederek, “Bu durumda çok yakında onlarla anlaşmaya varabiliriz. Bu açıdan onlarla çok işimiz kalmadı diyebiliriz” dedi.

Aktarılan kaynak iade edilir

TSMF Başkanı, Ciner’in devralınan şirketlere diğer şirketlerinden ya da kendi şahsi varlığından aktardığı kaynaklar varsa ve iktisadi bütünlük yönteminin seçilmesi durumunda, “İktisadi bütünlüğün pakete giren varlık kompozisyonunu oluşturmak bizim işimiz. Ciner ile varacağımız mutabakat, bu kompozisyonunun içeriğini belirleyecek ve bunlar satışa sunulacak. Dışında kalanlar Ciner’e iade edilecek” diye konuştu.

Ciner doğrudan veya dolaylı ihaleye giremez

Satış yöntemine alıcılardan gelecek sinyallere göre karar vereceklerini söyleyen Ahmet Ertürk, Uzan Grubu şirketlerinden farklı olarak burada söz konusu şirketlerle ilgili hisse satışının da olabileceğini ve tüm hisseleri satacaklarını kaydetti. İhaleye Ciner’in doğrudan veya dolaylı olarak katılmasının mümkün olmadığını belirten Ertürk, anlaşmaya varılması halinde davalardan da feragat edileceğini söyledi.

atv ve Sabah birlikte satılacak

Varlık satışı durumunda en az iki paket hazırlanacağını belirten Ertürk, RTÜK’e göre her pakette bir televizyonun olması gerektiğini, bunlardan birinin içinde atv ve Sabah’ın, diğerinde de Kanal 1 ve bölgesel televizyonlarla durumuna bağlı olarak bunların ve bazı gayrimenkullerin olabileceğini ifade etti.

Orta Avrupa, Balkanlar, ABD ve Körfez ülkelerinde faaliyet gösteren stratejik ve finansal yatırımcıların satışla ilgilendiklerini söyleyen Ertürk’e göre, ihaleye yurtiçinde medya dışı yeni oyuncular da ilgi gösteriyor.

İhalede titiz davranacağız

Ertürk, ihaleye katılmak isteyen yabancıları uyararak, “Yabancı yatırımcının TV yayıncılığına getirilen yüzde 25’lik hisse sınırını ciddi biçimde dikkate almalarını, bu konunun RTÜK ve Rekabet Kurulu tarafından ciddi biçimde denetleneceğini bilmelerini istiyoruz. Bu bizim şartnamemizde de yer alacak. Yabancı yatırımcılar satışın RTÜK ve Rekabet Kurumu onayıyla gerçekleşeceğini akıllarından çıkarmalılar“ dedi. Ertürk, ihaleye katılması imkansız olanların katılmasına izin vermeyeceklerini bir şartname açıklayacaklarını sözlerine ekledi.

Toprak sürekli sorun çıkartıyor

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Toprak Grubu’yla varlık satışı ve gayrimenkul satışı esasına dayalı bir çözümleme stratejisi izlediklerini, ancak grubun sürekli sorun ürettiğini kaydetti. Ertürk, ”Göztepe’de değerli bir arsaları var. Eylül sonuna kadar satmaları için süre verdik. Satarlarsa bu grupla çözüm yoluna gireriz“ dedi.

3 grup borcunu finansörle daha çabuk ödeyecek

TSMF Başkanı Ahmet Ertürk, Fon’un protokol imzaladığı gruplardan bazılarından olan alacakların yabancı yatırım bankalarınca devralınmasına ve böylece TMSF’nin normal protokol süresi 12 yıldan çok daha erken tahsilat yapılabilmesine imkan sağlayacak bir çalışmanın yakında 3 grup için sonuçlanacağını söyledi. Ertürk, ”Burada protokol alacaklarını satmak yerine, borçluların anlaştıkları herhangi bir finansal kuruluşla bize gelerek borçlarının tamamen veya bir kısmını ödemesine ve varlıklarının bir bölümünü geri almaya dayalı bir model şu anda işliyor“ dedi. Ertürk, bu modelin daha önce Çukurova, Yaşar, Cıngıllıoğlu ve Süzer Grubu’nda uygulandığını hatırlattı. Ahmet Ertürk, Çağlar, Zeytinoğlu gruplarıyla bu çalışmanın yürüdüğünü söyledi ve ”Zeytinoğlu Grubu’yla yapılan çalışma çok yakında realize edilecek. Ancak piyasalardaki volatilite nedeniyle biraz gecikebilir. Aynı zamanda Aksoy Grubu’yla da bir çalışma sonuçlanmak üzere“ dedi. Ertürk, aralarında Korkmaz Yiğit’in de bulunduğu diğer gruplarla da benzer çalışmaların yürütüldüğünü belirtti.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:53

İLGİLİ HABERLER