Yaşam
  • 29.6.2024 13:00

Kırgız Cumhurbaşkanı'nın manken yeğeni kendi nişanına devletin helikopteriyle gitti, ortalık karıştı

Kırgızistan Cumhurbaşkanı'nın yeğeni, Acil Durumlar Bakanlığı'ndan helikopterle kendi nişanına uçtu. Devlet başkanı özür dilemek zorunda kaldı. 
Ülkede helikopter kiralamanın maliyeti altı aylık maaşla kıyaslanabilir düzeyde.

23 yaşındaki Lazat Nurkozhoeva, Zhaparov'un akrabaları arasında en tanınan isimlerden birisi. Kendi giyim markası var ve Instagram'da 180 bin takipçisi var. Davranışları veya sosyal ağlardaki yorumları nedeniyle kendisini defalarca skandalların ortasında buldu.

Nişan töreni 24 Haziran'da Kırgızistan'ın Oruu-Sai vadisinde gerçekleşti. Nurkozhoeva oradan Instagram'da bir video yayınladı: kendisinin ve nişanlısının Acil Durumlar Bakanlığı'na ait bir helikopterle geçide nasıl uçtuklarını ve ardından arkadaşlarının ve akrabalarının bulunduğu dekore edilmiş bir platforma nasıl tırmandıklarını gösteriyor. Yayın, Nurkozhoeva'yı israf ve aile bağlantılarını kullanmakla suçlayan sosyal ağ kullanıcılarının sert eleştirilerine yol açtı.

Kırgızistan Acil Durumlar Bakanlığı resmi olarak helikopter kiralıyor. Bir saatlik helikopter kiralamanın maliyeti 185 bin somdan (yaklaşık 2.150 dolar) başlıyor. Kırgızistan'da ortalama maaş neredeyse altı kat daha az  - 33 bin som (yaklaşık 380 dolar).

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Japarov, yorumunda helikopter kiralamadan elde edilen paranın bütçeye gittiğini, Acil Durumlar Bakanlığı'nın bunu helikopter filosunu yenilemek için kullandığını hatırlattı. Aynı zamanda aile bireylerinin harcamalarında daha kontrollü olmaları gerektiğini vurguladı.

Ülkenin en yakın liderleri diğerlerine örnek olmalı. İsrafın durdurulması gerektiğini sık sık söylüyorum. En azından müstakbel damadım bana destek olabilir ve böyle bir teklifte bulunmadan önce düşünebilir. Eleştirilerle karşılaşmamak, başkanı ifşa etmemek zorundaydı. Sanırım yaşı genç olduğu için bunu yaptı. Eğer gelip basit bir şekilde elini uzatıp isteseydi reddedilmezdi.

Japarov ayrıca sevdiklerinin hükümet işlerine karışmamalarını istediğinin güvencesini verdi. “Başkalarını eleştiriyordum. Şimdi bana geri geldi. Yeğenim adına halktan özür dilerim” dedi başkan. Sonuç çıkaracağına ve "gelecekteki davranışının makul olacağına" güvendiğini ifade etti.

Japarov, Ocak 2021'den bu yana Kırgızistan'ın başına geçiyor. Sooronbay Ceenbekov'un devrilmesinden sonra iktidara geldi; darbenin ana nedenlerinden biri, Kırgızistan halkının cumhurbaşkanının akrabalarını önemli hükümet pozisyonlarına atamasından duyduğu memnuniyetsizlikti.

Lazat Nurkozhoeva Miss Kırgızistan 

Güncellenme Tarihi : 30.6.2024 13:04

İLGİLİ HABERLER