Sağlık
  • 15.2.2005 18:20

KULAK ÇINLAMASI, HASTALIK BELİRTİSİ OLABİLİR...

ALTAY VAROL
DENİZLİ - Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Vildan Somunoğlu, kulak çınlamasının çeşitli hastalıklarda görülen ortak bir belirti olabileceğini söyledi.

 
Kulak uğultusunun, çevrede bir ses uyaranı olmadan, hastanın kulağında zil, su, gürleme sesi veya buna benzer gürültüleri duyduğu izlenimine kapılması olduğunu belirten Dr. Vildan Somunoğlu, "Kulak çınlaması (tinnitus) subjektif bir izlenimdir ve otolojik bir belirtidir" dedi. Kulak çınlamasının birileri anıyor diye geçiştirilmemesi gerektiğini kaydeden Uzman Dr. Somunoğlu, "Kulak çınlaması, çeşitli nedenlerle meydana gelir. Daha doğru bir deyimle, çeşitli hastalıklarda görülen ortak bir belirtidir. Bir hastalık veya bir sendrom değildir. Bu nedenle tanıda önemi yoktur. Böyle olmasına karşın, hastanın dikkatini çeker. Bu yüzden hastanın uzun süredir bildiği ve kabullendiği bir hastalığı, örneğin orta kulak iltihabı veya şeklini ortaya çıkarır. Hasta, hastalığının nedenini uğultuya yükler. 'Şu uğultu olmasa rahatça duyacağım' gibi iddialar ileri sürer" dedi.


Kulak çınlamasının, dış kulak yolunda kulak kiri, yabancı cisim, orta kulak iltihabı, otoskleroz, tümörler, ilaç kullanımına bağlı olanlar, meniere sendrom, virütik iltihaplar, ani sağırlıklar, yüksek sese bağlı işitme kayıpları, damar tıkanıklığına bağlı olanlar gibi sebeplerden ortaya çıkabileceğini belirten Dr. Somunoğlu, kulak çınlaması nedeninin psikolojik kökenli olduğunu söyledi. Belirtilen nedenler olmadan da kulak çınlaması şikayeti olabileceğini kaydeden Dr. Vildan Somunoğlu, "Kulak çınlaması, kişinin psikiyatrik yapısıyla yakından ilgidir. Genellikle sessizlikte, geceleri, yatakta, yorgunluk olunca, adet ve gebelik hallerinde artma gösterir" diye konuştu.

 
Kulak çınlaması olan bir hastaya kulak, odyometrik ve radyolojik muayene olmak üzere üç yolla bakılması gerektiğini belirten Dr. Somunoğlu, "Kulak muayenesi, organik bir bozukluk olup olmadığını meydana çıkarır. Odyometrik muayene ise işitme kaybını ve yerini belirler. Radyolojik muayene, bir tümör olasılığını araştırır" dedi.


Kulak çınlaması tedavisinde bugün için en etkili yolun hastaya güven vermek ve teskin etmek olduğunu belirten Dr. Somunoğlu, "Kulak çınlamasının tedavisi, nedenin tedavisidir. Bunun için kesin tanı gerekir. Genelde damar açıcı ilaçlar, alerji önleyici ilaçlar ve vitamin verilir" şeklinde konuştu.
Hastaya önce, uğultunun tehlikeli bir hastalığa bağlı bulunmadığını, fakat tedavisinin çok güç olduğunu anlatmak gerektiğini kaydeden Dr. Somunoğlu, "Hastaların çoğu, uğultunun beyin içindeki önemli bir hastalığın belirtisi olduğu kanısına kapılırlar. Bu korkudan hastayı kurtarmak gerektirir. Sakinleştirici ilaçlarla hastayı sakinleştirmek ise ikinci önemli görevdir" dedi.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:06

İLGİLİ HABERLER