Sağlık
  • 14.5.2006 00:33

5 KİLO VERİNİN ÖMRÜ 5 YIL UZAR

KİLO vermenin yaşamsal gereklilik olduğunu vurgulayan uzmanlar uyarıyor: 5 kilo vermek; diyabet, kalp rahatsızlıkları ve kanser riskini yüzde 50 azaltarak, ömrü 4-5 yıl uzatıyor.

Sağlıklı diyet, vücudumuzun enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayacak besinleri içermelidir.



Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, diyete başlarken dikkat edilmesi gereken en önemli konunun, yağ miktarının azaltılması olduğunu söyleyerek, doğru beslenme yollarını anlattı: "Günlük kalorinin yüzde 40'ını yağlardan aldığımız tahmin edilmektedir. Bir kişinin toplam yağ tüketimini, günlük kalori tüketiminin yüzde 30'una indirmesi idealdir.

Yağların görevi büyük
Total yağ alımınızı kontrol edin, doymuş yağları azaltın, Omega 3 tüketiminizi artırın.
Yağ, vücutta pek çok işlevsel özelliği ile önemli görevlere sahiptir. Ancak kilo kontrolünde ve sağlığın korunmasında kişisel ihtiyaçlara uygun miktarlarda ve çeşitte tüketilmesi son derece önemlidir. Hayvansal kaynaklı besinler, hazır gıdalarda bol miktarda bulunan doymuş yağlardan uzak durmalı, daha çok omega 3 almalısınız.

Anne sütü doğal kaynak
Omega 3 yağlı balıklarda (sardalya, ringa, somon, ton, uskumru), ceviz, badem, soya filizi, kurufasulye, soya fasulyesi, nohut, keten tohumu, kuş üzümü ve yeşil yapraklı sebzelerde, omega-3 ile zenginleştirilmiş veya omega-3/omega-6 dengesi sağlanmış ürünlerde bulunur. Anneler dikkat: Anne sütü de doğal bir omega-3 kaynağıdır. Bu nedenle, ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmenin önemi büyüktür.

Kuruyemişlerin faydaları
Kuruyemişlerde yağlı ve kalorilidir ama yararlıdırlar da. Miktarlarına dikkat ederek her gün, farklı bir kuruyemiş yemelisiniz.
Kuruyemişler E vitamini, potasyum, magnezyum, folik asit, çinko ve bakır gibi mineraller ve yağ asitleri açısından zengindir. İyi bir protein kaynağıdırlar. Kalp hastalıklarına karşı koruyucu, kolesterol seviyesini düşürücü, kataraktı ve kanseri önleyici etkileri bulunur."

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:50

İLGİLİ HABERLER