Sağlık
  • 14.5.2006 00:31

VÜCUDUNUZDA HANGİ SAATLERDE NELER OLUYOR?

YEDİĞİNİZ şeylerin saatine dikkat edin, aç kalmadan formunuzu koruyun.

***
İç saatinize göre zayıflayın

Sadece ne yediğinizi değil, neyi ne zaman yediğinizi de dikkate alarak yapacağınız bu rejimle, hem aç kalmayacak hem de zayıflayacaksınız.

SAAT 06.00-09.00

Vücudunuzda neler oluyor? Sabah hizmete ilk olarak lipazlar giriyor. En önemli hazım işlemini sağlayan lipazlar, besinlerdeki yağlara, yani lipidlere adeta saldırıyor. Aynı sıralarda proteolizler göreve başlıyor. Bu enzim grubu, proteinlerin parçalanmasında önemli yer tutuyor. Bu saatlerde insülin hormonu da salgılanıyor. Bunun etkisine göre açlık hissi ya da yeme isteği normal oluyor.

Nelere ihtiyacınız var? Biraz yağ ve karbonhidrat alınması şart. Kepekli ekmek, biraz yağ, 1 yumurta, yulaf ezmesi, menemen ve peynir, bunun en mükemmel kombinasyonu.

Nelerden kaçınmalı? Şeker (özellikle kahve ve çayla birlikte alınan), reçel, bal, pasta ve buna benzer kurabiyeler.

SAAT : 12.00-14.00

Vücudunuzda neler oluyor? Protelizlere diyastazlar ekleniyor. Bu enzimlerbesinleri hazmetmenize yardımcı oluyor. Görevleri nişasta ve glikozu bölmek. Aynı zamanda protein deposu olarak da görev yapıyorlar.

Nelere ihtiyacınız var? Vücudunuzun albümine ihtiyacı var. Fazla olmamak kaydıyla yağ katabilirsiniz. Ancak karbonhidratları geri plana atın. En ideal kombinasyon ise et veya balığın yanında hafif garnitür. Örneğin tavuklu yağsız makarna, somon balığı ve pilav veya kuzu etiyle yapılmış taze fasulye olabilir.

Nelerden kaçınmalı? Ekmek (özellikle kalın sandviçler). Bunları aşırı şekilde aldığınız takdirde hem hazmı zorlaştırıyor, hem de metabolizmanızı uyutuyor. Tatlılar da öğlen uzak durmanız gereken besinler arasında.

SAAT 16.00

Vücudunuzda neler oluyor? Uygunsuz besinler nedeniyle protein depoları parçalanıyor, enerji ve moral düşüyor.

Nelere ihtiyacınız var ? Aşırıya kaçmadan her şeye.

SAAT 18.00-19.00

Vücudunuzda neler oluyor? Hazmı kolaylaştıran enzimler çekiliyor. Saat 19.00'dan sonra yenilenler yağa dönüşüyor.

Nelere ihtiyacınız var ? Aç değilseniz, akşamları hiçbir şey yemeyin. Kolay hazmedilir ve hafif besinleri küçük porsiyonlarla tüketin. Balık, sebze ve salata uygun. Bunlar sizi doyuracak ve gereksiz yağların depolanmasını da engellecek besinler.

Nelerden kaçınmalı? Akşam saatlerinde özellikle yağlı kebap cinsi et yemeklerinden ve içkiden uzak durmalısınız.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:50

İLGİLİ HABERLER