Gündem
  • 29.3.2006 00:15

GÜNEŞ TUTULMASINI İZLEMEK İSTEYENLERE UYARI

KAYSERİ  - Yarın gerçekleşecek olan tam güneş tutulması öncesi, uzmanlardan, tutulmayı izlemek isteyenlere "gözlerinizi koruyun" uyarısı yapıldı.


Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Özel Kayseri Göz Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kenan Uğurlu, güneş tutulmasını izlemek isteyenlerin gözlerini korumaları konusunda uyarıda bulundu. Güneş tutulmasını başından sonuna kadar mutlaka özel olarak yapılmış koruyucu güneş tutulması gözlükleriyle izlenmesi gerektiğini kaydeden Op. Dr. Uğurlu, her güneş tutulması sırasında binlerce kişinin görme merkezinde kalıcı hasarlar oluştuğunu belirtti.


Görmenin yüzde 5'e kadar düşmesine güneşin ısı ve fotokimyasal etkisinin yaptığını ifade eden Op.Dr. Uğurlu, açıklamasında, "En tehlikeli dönem tam tutulma, tam tutulmanın hemen öncesi ve sonrası güneşin incecik bir hilal gibi gözüktüğü sıralardır. Gelen güneş ışıkları gözümüzü kamaştırmadığı için gözünüzü kısma ve kapatma gibi koruyucu refleksleriniz çalışmaz. En ucuz ve güvenli yöntem, üzeri çift taraflı alüminyumdan ince bir tabakayla kaplanmış, plastik folyolardan yapılan gözlüklerdir. Bu folyoların çizik veya delik olmaması gerekir. Gözlüğümüz yoksa güneşe sırtımızı dönmeliyiz. Güvenli olmayan ve kesinlikle kullanılmaması gereken araçlarsa üzeri siyah is sürülmüş cam parçası, güneş gözlükleri, delik açılmış karton kutular, bilgisayar disketleri ve röntgen filmleridir. Aslında isli cam parçası koruyabilir ancak, dokunulduğunda koruyucu etkisi yok olur. Koruyucusuz olarak kesinlikle fotoğraf makinesi, teleskop ve dürbünle güneşe bakmayınız" ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:42

İLGİLİ HABERLER