Dünya
  • 28.6.2023 12:29

Rusya son 5 yılda 50 bin bilim adamını kaybetti

Rusya 5 Yılda 50 Bin Bilim İnsanını Kaybetti

Rusya Bilimler Akademisi'nin (RAS) kıdemli bir üyesi, Rusya'nın son beş yılda 50.000'den fazla bilimsel araştırmacıyı kaybettiğini söyledi .

“Rusya'daki temel sorun şu: Son beş yılda sadece Rusya - başka hiçbir ülke - bilim alanında çalışan bu kadar insanı kaybetti. Interfax'ın aktardığına göre, RAS Başkan Yardımcısı Valentin Parmon bir toplantıda Rusya 50.000 kişiyi kaybetti” dedi.

RAS'ın Sibirya Şubesi başkanı olan Parmon, "Şimdi, herkes teknolojik egemenlikten bahsederken ve gelecek bilim-yoğun teknolojiye bağlıyken, sorun şu ki, bir devlet olarak Rusya'da bunu yapabilecek kişiler eksik" dedi.

Yetenekli insanları bilimsel araştırmaya geri çekmek ve teknolojik olarak gelişmiş ülkelerin "en azından yaklaşık ortalama düzeyine" ulaşmak için devlet araştırma fonunda "yaklaşık üç kat" artış çağrısında bulundu.

Parmon'un yorumları, RAS'ın Sibirya Şubesi Teorik ve Uygulamalı Mekanik Enstitüsü'nden bilim adamlarının, üç bilim adamının vatana ihanet şüphesiyle tutuklanmasıyla ilgili olarak yetkililere açık bir mektup yayınlayarak, ceza davalarının Rusya'nın hipersonik ilerlemelerini geriletme riski taşıdığı uyarısında bulunmasının ardından geldi . teknoloji. 

“Çalışmamıza nasıl devam edeceğimizi anlamıyoruz. [...] Her yazının, her haberin vatana ihanet suçlamasına konu olabileceğini görüyoruz” dediler.

Bilim adamları, hakim atmosferin genç bilim insanlarını nasıl etkilediğine de dikkat çekti.

"Şimdi bile, en iyi öğrenciler gelip bizim için çalışmayı reddediyor ve en iyi genç çalışanlarımız bilimden ayrılıyor. Bilim adamları, çalışanlar bu tür araştırmalara katılmaktan korktukları için birkaç bilimsel alan kapatılıyor” diye yazdı.

Moskova Devlet Üniversitesi rektörü Viktor Sadovnichy, Nisan ayında Rusya'da 30 yaşın altındaki bilim insanlarının sayısının son 10 yılda yüzde 25 azaldığını  söyledi .

“Rosstat'ın Form 2-Science'a göre, Rusya'da 30 yaşın altındaki toplam genç araştırmacı sayısı azalıyor. Sadovnichy, Rusya Rektörler Birliği'nin genişletilmiş toplantısında yaptığı açıklamada, 2010 yılında 4.350'si akademik dereceli olmak üzere 71.000 kişi vardı, 2021'de ise 1.750'si akademik dereceli olmak üzere 53.000 kişi vardı.

Moskova Ekonomi Yüksek Okulu İstatistiksel Çalışmalar ve Bilgi Ekonomisi Enstitüsü'nün  hesaplamalarına göre, tüm yaş gruplarında Rusya'daki toplam bilim adamı sayısı 2021'de 340.100 kişiyle tarihi bir düşük seviyeye düştü .

Rusya'nın Kırım'ı Ukrayna'dan ilhak ettiği 2014 yılından bu yana ülkedeki bilimsel çalışan sayısı istikrarlı bir şekilde düşüyor. 2014-2021 yılları arasında bilim insanı sayısı %10,5 veya 76.000 kişi azaldı.

Sovyetler Birliği'nin dağıldığı sırada, Rusya'nın 992.000 araştırmacısı vardı ve bu, dünyanın en yüksek bilim çalışanı sayısıydı. 

Güncellenme Tarihi : 28.6.2023 12:42

İLGİLİ HABERLER