Gündem
  • 20.1.2013 12:49

Türkiye "Sıkılaştırılmış takip süreci"ne alındı

      Tasarı, Birleşmiş Milletlerin (BM) terör finansmanı konusundaki kararlarının uygulanmasına dair usul ve esasları düzenliyor.
      Terörizme fon sağlanması veya toplanması kapsamına giren fiillerin tarif edildiği tasarı, belirtilen suçların işlenmesinde tümüyle veya kısmen kullanılması amacıyla terör örgütlerine veya teröristlere fon toplayan kişinin, 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor. Bilerek veya isteyerek fon sağlayan kişiye ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi isteniyor. Ceza verilebilmesi için fonun bir suçun işlenmesinde kullanılmış olması şartı aranmayacak.
      Suçun, yabancı bir devlet veya uluslararası bir kuruluş aleyhine işlenmesi ve failin Türkiye'de bulunması halinde, soruşturma ve kovuşturma yapılması, Adalet Bakanı'nın talebine bağlı olacak.
      BM Güvenlik Konseyi Yaptırımlar Komitesinin listesinde yer alan kişi, kuruluş ve organizasyonların tasarrufunda bulunan mal varlığının dondurulması kararları, Bakanlar Kurulunun Resmi Gazetede yayımlanan kararıyla gecikmeksizin uygulanacak. Bu hüküm, Türkiye'de ikamet eden Türk vatandaşları ile Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre kurulmuş tüzel kişiler hakkında uygulanmayacak.
      Yabancı devletin; bir kişi, kuruluş veya organizasyonun tasarrufunda bulunan mal varlığının dondurulmasına ilişkin Türkiye'den talepte bulunulması halinde, bu talebi Değerlendirme Komisyonu karara bağlayacak. Bu değerlendirmede, karşılıklılık ilkesi gözetilecek.
      Yabancı devlet hükümetinin, mal varlığının dondurulmasına ilişkin taleplerinin yerine getirilmesi için ilgili devletten teminat talep edebilecek.
     
     -Mal varlığının Dondurulması-
    

     Değerlendirme Komisyonu, terörizmi finanse ettiği veya terör faaliyetlerinde bulunduğu hususunda yasal sebeplerin varlığı durumunda kişi, kuruluş veya organizasyonların tasarrufunda bulunan yabancı ülkelerdeki mal varlığının dondurulması için talepte bulunmasına karar verebilecek. Türkiye'de bulunan mal varlığıyla ilgili olarak ise Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacak.
      Mal varlığının dondurulmasıyla ilgili olarak, Mal Varlığının Dondurulmasını Değerlendirme Komisyonu oluşturulacak. Mal varlığının dondurulması kararına aykırı olarak yapılan her türlü tasarruf ve işlem hükümsüz olacak.
      Mal varlığının dondurulmasıyla ilgili alınan kararın gereğini yerine getirmeyen veya yerine getirmekte ihmal veya gecikme gösteren kişilere, 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası verilecek.
     
     -Askıya alınma-

    
     Edinilen bilgiye göre, OECD'nin Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF), 15-19 Ekim 2012 tarihleri arasında Paris'te gerçekleştirdiği Genel Kurul ve çalışma grup toplantılarında, Türkiye'nin terörün finansmanı suçu ile ilgili eksikliklerini giderecek gerekli düzenlemeleri yasalaştırmadığı ve konuyla ilgili yeterli gelişme kaydetmediği ifade edildi. Toplantılarda Türkiye'nin, 22 Şubat 2013 tarihine kadar tasarıyı yasalaştırmaması halinde FATF üyeliğinin askıya alınması kararlaştırıldı.
      Tasarının yasalaşması halinde FATF'in ilgili teknik birimleri yasayı değerlendirmeye alarak, FATF standartlarını karşılayıp karşıladığını Genel Kurul bilgisine sunacak. Genel Kurul da bu bilgiler ışığında durumu değerlendirecek ve Türkiye'nin üyeliğinin askıya alınması kararını kaldırabilecek ya da erteleyebilecek.
      Buna göre Türkiye'nin, terörist mal varlıklarının tespit edilmesi ve dondurulmasına ilişkin FATF tavsiyeleri ile uyumlu bir yasal altyapı hazırlaması gerekiyor.
     
     -Sıkılaştırılmış takip süreci-

    
     Kara para ve terörün finansmanıyla ilgili ''riskli ülke'' grubunda bulunan Türkiye, geçen yılın Şubat ayında ''sıkılaştırılmış takip sürecine'' alınmıştı.
      Bu sürece dahil edilen ülkeler, çok daha sıkı ve katı bir şekilde takibe alınıyor. Eksiklikler tamamlansa bile bu süreçten kısa sürede çıkmak mümkün olmuyor. En az 2 yıl bu şekilde geçiriliyor. Sıkı takibe alınan ülkeler de özellikle dış finans kuruluşlarınca olumsuz ülke şeklinde değerlendiriliyor.
      Türkiye'nin terörün finansmanı suçuyla ilgili eksikliklerini giderecek gerekli düzenlemeleri içeren ''Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Kanun Tasarısı'', haftaya TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. 

Güncellenme Tarihi : 21.3.2016 12:17

İLGİLİ HABERLER