Sağlık
  • 6.5.2006 12:57

DİYANET'TEN KÜRTAJ, TÜP BEBEK AÇIKLAMASI

ANKARA - Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem, normal yollardan çocuk sahibi olamayan nikahlı eşlerin mikroenjeksiyon, klonlama gibi yöntemlerle bu özlemlerini gidermelerinin İslam dini açısından bir sakıncasının bulunmadığını bildirdi.
     Yeprem, ancak İslam dininin, sperm, yumurta ve rahimden birinin karı-koca dışında başka bir şahsa ait olmasına olumlu bakmadığını belirtti.
     Tüp bebek uygulamasında mümkünse ihtiyaçtan fazla yumurtanın döllenmemesi gerektiğini belirten Yeprem, aksi halde artanların imhasının dini yönden sakıncalı olacağını ifade etti. Yeprem şöyle devam etti:
     ''Tıbbi zorunluluk ve teknik imkansızlıklar nedeniyle elde edilmek istenen bebek sayısından fazla embriyo oluşturulması gerektiğinde, bu sayı minimumda tutulmalı ve artanlar itlaf edilmek yerine kök hücre çalışmalarına tahsis edilmelidir.
     Tıbbi gereklilik ve zorunluluklar nedeniyle dondurularak saklanan yumurta veya yumurtalık dokuları ilerde iyileşmeleri durumunda yine aynı kadınlara verilecekse bu dini açıdan bir sakınca teşkil etmez. Ancak bunların başka kadınlara nakledilmesi uygun değildir.''
     Bankaya spermini veren erkeğin ilerde nikahlı eşinin rahmine tüp bebek yöntemiyle yerleştirilip gebe kalmasını sağlamak amacıyla bu işlemi yapacaksa bu yönteme başvurabileceğini belirten Yeprem, ''Kısacası sperm bankasına sperm vermek-almak, yumurta bankasına yumurta vermek-almak, embriyo bankasına embriyo vermek-almak (nikahlı eşler arasındaki alışveriş hariç) dinin yasakları kapsamında olmanın ötesinde, aynı zamanda sonuçları çok yaygın sosyal bir felakettir'' dedi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:05

İLGİLİ HABERLER