Dünya
  • 25.9.2004 00:23

POWELL : PKK KONUSUNDA BİR ŞEYLER YAPILMASI GEREKİYOR, DANIŞMANLARIMLA BU KONUYU KONUŞACAĞIM

NEW YORK - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'dan ABD'nin Türkiye'nin Irak konusundaki hassasiyetlerine daha fazla özen göstermesini istedi. Gül, Türkiye ile ABD'nin Irak konusundaki hedefleri ve vizyonunun aynı olduğuna işaret etti.
     Waldorf-Astoria Oteli'nde biraraya gelen Bakan Gül ile Powell'ın görüşmesi yaklaşık 25 dakika sürdü.
     Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre Gül, şöyle konuştu: ''Irak'ta hedeflerimiz, vizyonumuz aynı. Sizin başarınız bizim de başarımız. Sizin başarısızlığınız bizim de başarısızlığımız. Ancak ortada önemli bir fark var: Siz buradan gittiğinizde de biz burada kalmaya devam edeceğiz. O açıdan bizim Irak'taki gelişmelerle yakından ilgilenmemiz gayet normal.''
     Irak'taki terör örgütü PKK varlığının Türkiye için son derece önemli bir konu olduğunun altını çizen Gül, Powell'a bu konuda şunları söyledi: ''PKK terörünün son zamanlarda yeniden arttığını sizler de takip ediyorsunuz. İnsanlarımız ölüyor. Bu konuda sizden beklentilerimiz yüksek. Halkımız bu konuda son derece duyarlı. Sizden somut bir şeyler yapmanızı bekliyoruz.''
     Türkiye'nin Kerkük konusundaki hassasiyetlerini de dile getiren Gül, ''Kerkük konusu Türkiye açısından olduğu kadar Irak'taki barışın ve istikrarın sağlanması açısından da çok önemli bir konu. Provokasyonlara gelinmemesi, çok dikkat gösterilmesi lazım. Bunu sadece Türkmenler için söylemiyoruz. Gerçekten de Irak'taki sorunun sona ermesi, huzurun sağlanması için bu gerekiyor,'' dedi.
     Türkiye'nin AB üyeliği için destek vermeye ve bu konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz diyen Powell ise, ''Çünkü biz Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin çok büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Son zamanlarda bazı AB'li meslektaşlarımla temaslarım oldu. Memnuniyetle müşahede ettim ki hepsi Türkiye'nin üyeliğini destekliyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı dahil hepsi de hakkınızda iyi şeyler söylüyor,'' diye konuştu.
     Görüşmede Türk tarafı ile PKK konusunu çeşitli vesilelerle konuştuklarını belirten Powell, ''PKK konusunda bir şeyler yapılması gerektiği ortada. Komutanlar ve danışmanlarımla oturup bu konuda neler yapabiliriz konuşacağım'' dedi.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:58

İLGİLİ HABERLER