Dünya
  • 28.9.2004 01:35

SERDAR DENKTAŞ, RUM BASININDA ÇIKAN HABERLERİ DEĞERLENDİRDİ...

EVRİM ÖCAL BUNN
NEW YORK - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş Rum basınında çıkan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sene sonunda görüşmeleri tekrar başlatmayı planladığı yönündeki haberlerin Rum basını kaynaklı bir haber olduğunu, kendilerine resmen böyle bir bilginin ulaştırılmadığını söyledi.
ABD ve BM'nin atacağı adımları ilk önce Rum basınından öğrendiklerinin de bir gerçek olduğuna değinen Denktaş, "Böyle bir şey yok diyemiyoruz. Çarşamba günü Annan'ın yardımcısı Sir Kieran Prendergast ile görüşmemizden sonra daha iyi anlayacağız" diye konuştu. KKTC Türklerinin Annan Planı'ını referandumla kabul etmiş olduklarını söyleyen Denktaş, "Planda en ufak bir değişiklik yeniden referanduma gidilmesini gerektirir. Kıbrıs Türklerini böyle birbirine düşürecek bir duruma yeniden sokar mıyız, bunun kararını çok düşünerek veririz" diye konuştu. Denktaş, "Genel Sekreter yeniden referanduma gitme kararı içindeyse bu sefer bu iş o kadar kolay olmayacak" dedi.

"MÜZAKERE KARARI OLUMLU GELİŞMELERE SEBEP OLACAK"
Öte yandan Denktaş, Türkiye'nin Aralık ayında AB'den müzakere tarihi almasının Kıbrıs ile ilgili olumlu değişikliklere sebep olacağına inandığını da belirtti.
Denktaş, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği sürecine karar verilecek olan Aralık ayı öncesi böyle bir adımın yanlış olacağını düşündüğünü de söyledi. Ancak Denktaş, Aralık ayı öncesi BM'den bir yetkilinin bu konuyla ilgili olarak adaya gelmesi durumunda kimseyi geri çevirmeyeceklerini de ekledi.
BM'den KKTC'nin izolasyonunun sona erdirilmesi konusunda etkin rol oynamasını istediklerini belirten Bakan Denktaş, "BM etkin rol oynamalı, cesaretlendirici kararlar almalı ki AB ülkeleri de KKTC ile ilişkileri artırsın" dedi.

"BİZİM GÖRDÜĞÜMÜZ, UÇUŞLAR DAHA UZUN SÜRE BAŞLAMAYACAK"
KKTC Türkleri üzerindeki izolasyonun kalkmasının ilk şartının Ercan Havaalanı'na uçuşların başlaması olduğunu da belirten Denktaş, uluslararası toplumun, kimsenin dava edemeyeceği, hukuksal olarak dört dörtlük bir zemin hazırlanıp bir adım atmayı beklediğini söyleyerek, "Bu mümkün değil. Bizim gördüğümüz, uçuşların daha uzun bir süre başlamayacağı" diye konuştu.

"ANNAN ELİNİ ETEĞİNİ ÇEKMİŞ GÖZÜKÜYOR"
Denktaş, bir Rum gazetecinin sorduğu soruya verdiği yanıtta, "Annan, bu işten (Kıbrıs meselesinin çözümü, izolasyonun kaldırılması meselesinden) elini çekmiş gözüküyor" dedi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:59

İLGİLİ HABERLER