Dünya
  • 25.5.2024 14:36

Dünya boyutlarında yaşanabilir bir gezegen bulundu.. Gliese 12b

Bilim insanları teorik olarak yaşanabilir, Dünya boyutunda bir gezegen keşfetti

İki bilim insanı ekibi , yaklaşık 40 ışıkyılı uzaklıktaki küçük bir yıldızın yörüngesinde dönen, Dünya'dan küçük ama Venüs'ten daha büyük , teorik olarak yaşanabilir bir gezegen keşfetti .

Near-Earth exoplanet Gliese 12b may be habitable – if it has an atmosphere

The Astrophysical Journal Letters ve Monthly dergisinde perşembe günü yayınlanan iki çalışmaya göre, Gliese 12b adlı ötegezegen, Balık takımyıldızında yer alan soğuk bir kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde dönüyor ve güneşimizin yaklaşık %27 büyüklüğünde ve sıcaklığının %60'ı kadar. Kraliyet Astronomi Topluluğunun Bildirimleri.

interesting #Facts about Gliese 1214 b It is 42 light years from Earth and  was discovered in November 2009. The planet orbi… | Super earth, Planets,  Alien planet

Yıldızı güneşten çok daha küçük olduğundan, Gliese 12b, yörüngesini her 12,8 günde bir tamamlamasına rağmen hala yaşanabilir bölge (sıvı suyun bulunabileceği bir yıldızdan ideal uzaklık) içinde kalıyor.

Ötegezegenin bir atmosferi olmadığı varsayımı üzerinde çalışan bilim insanları, yüzey sıcaklığının 107 Fahrenheit (42 santigrat derece) civarında olduğunu hesapladılar.

Tokyo'daki Astrobiyoloji Merkezi'nde proje yardımcı doçenti ve Akihiko Fukui ile araştırma ekiplerinden birinin eş lideri olan Masayuki Kuzuhara, "Bugüne kadar bulunan en yakın, geçiş yapan, ılıman, Dünya boyutunda dünyayı bulduk" dedi. Tokyo Üniversitesi'nde proje yardımcı doçenti bir açıklamada bulundu.

Ilıman Dünya boyutunda gezegenler belirlendikten sonra bilim insanları, atmosferlerinde hangi elementlerin bulunduğunu ve daha da önemlisi, yaşamı sürdürmek için suyun mevcut olup olmadığını belirlemek için bunları analiz edebilir.

“Bunun için iyi adaylar olduğunu bulduğumuz yalnızca bir avuç ötegezegen var. Edinburgh Üniversitesi ve Londra Üniversitesi Koleji'nde doktora öğrencisi olan ve diğer çalışmayı yöneten Larissa Palethorpe, Cuma günü CNN'e verdiği demeçte, "Ve bu bizim en yakınımız ve dolayısıyla oldukça büyük bir keşif" dedi.

Gliese 12b'yi Anlamak

Bilim insanları, Gliese 12b'yi tespit etmek için NASA'nın Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) tarafından toplanan, her ay on binlerce yıldıza bakan ve onların parlaklıklarındaki değişiklikleri takip eden ve yörüngedeki ötegezegenlerin kanıtı olabilecek bir teleskop olan halka açık verileri kullandılar.

Gökbilimciler için kırmızı cüce yıldızların yörüngesinde dönen ötegezegenleri bulmak daha kolaydır çünkü nispeten küçük boyutları, her geçiş sırasında daha büyük bir karartma etkisine neden olur.

Şu anda bilim adamları bu gezegenin atmosferini tam olarak neyin oluşturduğundan, hatta bir atmosferin olup olmadığından ve suyun mevcut olup olmadığından emin değiller, ancak Palethorpe orada su bulmayı beklemediklerini söyledi.

İLGİLİ MAKALEGökbilimciler, güneş sistemimizdeki gezegenlerin etrafında dönen, daha önce bilinmeyen 3 uydu keşfettiler

"Su olmayabilir ve bu gezegende zaten kontrolden çıkmış bir sera etkisinin meydana geldiğini biliyoruz ve bu daha çok Venüs'e benziyor" dedi. "Su olabilir, bu durumda daha çok bize benziyor... veya kontrolden çıkmış sera etkisinin devam ettiğini ve dolayısıyla su kaybediyor olabileceğini gösterebilecek tespit edilebilir işaretler var."

 

Ötegezegenin atmosferini analiz etmenin bir sonraki aşaması için bilim insanları James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanmayı ve spektroskopi analizi yapmayı umuyorlar. Bu yöntem, bir ötegezegenin atmosferinde parlayan yıldız ışığını yakalamayı ve belirli moleküller tarafından hangi dalga boylarının emildiğini görerek bunların atmosferdeki varlığını ortaya çıkarmayı içerir.

Palethorpe, ötegezegenin kendisine ışık tutmanın yanı sıra, bilim adamlarının bu çalışmanın kendi gezegenimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olabileceğini umduklarını söyledi.

"Bu gezegenin bize özellikle öğreteceği şey, Dünya'nın yaşanabilir kalması, ancak Venüs'ün yaşamaması için neler olduğudur... Bize gezegenlerin geliştikçe izledikleri yaşanabilirlik yollarını anlatabilir" dedi.

Ancak ötegezegenin potansiyel olarak insanlar için yaşanabilir olmasına ve astronomik açıdan güneş sistemimize nispeten "yakın" olmasına rağmen, yakın zamanda herhangi birinin burayı ziyaret etmesi pek olası değil.

"Ulaşılamaz, 12 parsek uzaklıkta" diyen Palethorpe, şu anda var olan en hızlı uzay aracıyla Gliese 12b'ye ulaşmanın yaklaşık 225.000 yıl alacağını da sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 25.5.2024 23:55

İLGİLİ HABERLER