Sağlık
  • 29.1.2007 13:55

SAĞLIK BAKANLIĞINA 500 BİN YTL'LİK KOL DAVASI

Balıkesir'de kolu kırılan çocuğunun doktorların ihmali nedeniyle bir süre sonra kangren olduğunu ve kolunun kesildiğini iddia eden babanın Sağlık Bakanlığı aleyhine açtığı 500 bin YTL'lik tazminat davasının görülmesine Bursa'da başlandı.


Bursa 3. İdare Mahkemesi'nde bugün görülen davada, Ramazan Demir (44), kolu kesilen oğlu Uğur Mumcu Demir (14) ve avukatı Cengiz Hatoğlu ile davalı Sağlık Bakanlığı adına İl Sağlık Müdür Vekili Doktor Serhat Yamalı hazır bulundu.


Edinilen bilgiye göre, 1 Temmuz 2005 tarihinde arkadaşlarıyla oynadığını sırada ağaçtan düşerek kolu kırılan Uğur Mumcu Demir, 112 Acil Servis ambulansı tarafından Balıkesir Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Burada uzman doktor bulunmadığı için bir süre bekletilen küçük çocuk, ardından telefonla hastaneye çağırılan Op. Dr. Refik Özbal tarafından kontrolden geçirildi. Demir'in önemli bir durumunun olmadığını belirten Özbal, küçük çocuğun yara bulunan kırık kolunu alçıya aldı. Hastanede tedavi altına alınan Demir'in kolundaki acılar arttı.

 Doktorlar, ağrının 'normal' olduğunu söylediler. Ancak Uğur Mumcu Demir, 3 gün sonra ameliyata alındı. Küçük çocuğun kolundaki kolundan gelen kötü kokular; hastanede görevli başka bir doktor tarafından fark edildi. Fasatomi uygulanan küçük çocuk, ardından 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne sevk edildi.


Prof. Dr. Ahmet Ekin tarafından muayene edilen küçük çocuğun kolunun kesilmemesi durumunda hayatının da tehlikede olduğu bildiridi. Gazlı kangren (dokudan koku gelmesi) sonucu küçük çocuğun sol kolu dirsek altından kesildi. Bunun üzerine olayda doktorun ihmalı bulunduğunu öne süren baba Ramazan Demir mahkemeye başvurdu. Sağlık Bakanlığı, doktor hakkında soruşturma izni verilmesine karar verdi.


Doktor'un Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edilirken, Baba Ramazan Demir, Sağlık Bakanlığı hakkında Bursa 3. İdare Mahkemesi'ne de dava açtı.


Balıkesir Adli Tıp Kurumu tarafından verilen rapora göre ise, Demir'in sol kolunda 12 santimlik kesiğin basit olmadığı, kişinin yaşamını tehlikeye soktuğu Op. Dr. Refik Özbal'ın uygulamalarının tıp kurallarına uygun olmadığı belirtildi. Mahkemeye delil ve belgeleri veren baba Ramazan Demir, "Bu tazminat bizim acılarımızı hafifletmeyecek. Ancak adaletin yerini bulmasını istiyorum" diye konuştu.


Anadolu Ajansı muhabiri olan Birlik Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği yapan baba Ramazan Demir, gazlı kangrenin en son İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşandığını belirterek, "Bu sağlık sisteminin geldiği son durumu göstermektedir. Bizim canımız yandı. Bundan sonra başkası mağdur olmasın. Benim oğlum acı içinde kıvranırken, kolundan kokular gelirken, doktorlar tarafından 'Altına mı yaptın?' diyerek azarlandı. Biz oğlumuzu olaydan 12 gün sonra öldü diye bıraktık. Allaha şükür şimdi sağlıklı. Ancak çok sevdiği orgunu çalamıyor. En kötüsü de vatanı için askerlik yapamayacak" şeklinde konuştu.


Kesilen kolu sebebiyle solak olduğunu için yazı yazmakta zorlanan ve dengesini kaybederek sık sık düşen Uğur Mumcu ise, "Askere gidemiyeceğim için üzüntülüyüm. Adalet bekliyorum" şeklinde konuştu.
Davanın sonucunun önümüzdeki günlerde açıklanacağı bildirildi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:31

İLGİLİ HABERLER