Gündem
  • 29.3.2006 10:47

TERÖRİZMİN BARONLARI

11 Eylül’den sonra parasal sıkıntıya giren terör örgütleri uyuşturucu ticaretine başladı. PKK, El-Kaide, Hizbullah ve ETA, dünyadaki uyuşturucu ticaretine hükmeder hale geldi.

Yıllık getirisi 500 milyar doları bulan uyuşturucu kaçakçılığının 11 Eylül saldırısının ardından el değiştirdiği ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü, 11 Eylül saldırısının ardından küresel mücadele sonucunda finans darlığı çeken terör örgütlerinin uyuşturucu işine girdikleini açıkladı. Önümüzdeki yıllarda terör örgütlerinin daha fazla uyuşturucu işine bulaşabileceğine dikkat çekilen raporda, narko-terörist grupların dünyanın her bölgesinde faaliyet gösterdiği belirtildi.

Emniyet’in raporuna göre, PKK, El-Kaide, FARC (Kolombiya), Sendero Luminoso (Peru), Hizbullah, Özbekistan İslami Hareketi ve ETA uluslararası platformlarda narko-terörist bağlantısı sürekli vurgulanan örgütlerin başında geliyor. “Narko Terörizm” başlıklı raporda, bugüne kadar organize suç şebekelerinin elinde bulunan uyuşturucu ticaretinin, terör örgütlerinin kontrolüne geçmeye başladığı kaydedildi. Raporda, “Özellikle 11 Eylül sonrasında terörist organizasyonların finansal kaynaklarının uluslararası alanda yoğun bir inceleme altına alınması ve terörizmi destekleyen ülkelere karşı kınama kampanyası başlatılması neticesinde örgütler kendilerini finanse etmek amacıyla uyuşturucu kaçakçılığına yönelmişlerdir. Uyuşturucu kaçakçılığı, insanlık suçu olarak kabul edildiğinden örgütün imajını zedelemekte ve propaganda faaliyetlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasına neden olmaktadır” denildi.

20 YILDA 333 OLAY

Raporda, PKK, TKP/ML, ASALA ve DHKP/C gibi terör örgütleriyle bağlantılı olarak, 1984 yılından günümüze kadar toplam 333 uyuşturucu madde kaçakçılığı olayının belirlendiği bildirildi. BM Uyuşturucu Maddeler Kontrol Kurulu’nda 13 bağımsız yargıçtan biri olan DYP Genel Başkan Yardımcısı Nüzhet Kandemir de, “Özellikle PKK ve benzeri örgütler öteden beri bu uyuşturucu ve silah kaçakçılığının içinde yer alıyor” dedi.

 

(bugün)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:42

İLGİLİ HABERLER