Gündem
  • 29.3.2006 10:40

KORGENERAL ZORLU: ''NÜKLEER SİLAH SAHİBİ ÜLKE İSTEMİYORUZ''

WASHINGTON - Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu, Türkiye'nin, bölgesinde nükleer silahlara sahip bir ülke istemediğini söyledi.
     Amerikan-Türk Konseyi (ATK) ve Türk-Amerikan İş Konseyi'nin (TAİK) Washington'da düzenlediği ortak yıllık toplantılarda konuşma yapan Korgeneral Zorlu, Türkiye'nin, İran ile iyi komşuluk ve birbirlerinin içişlerine karışmama ilkelerine dayanan ilişkileri bulunduğunu anlatarak, İran'ın nükleer çabalarına değindi.
     ''Bölgemizde nükleer silahlara sahip ülke istemiyoruz. Nükleer silahları olmayan bir bölgeye ihtiyacımız var'' diyen Korgeneral Zorlu, İran konusunun barışçı ve diplomatik yöntemlerle çözümlenmesi gerektiğini belirtti.
     Irak konusu üzerinde de duran Korgeneral Zorlu, ''Irak'taki durum, maalesef hala tehlikeli. Ülkenin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünun korunması şart'' dedi.
    Terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığına değinen Korgeneral Zorlu, Türk halkının bu konuda somut adımlar atılmasını istediğini ve PKK'ya karşı mücadelenin, teröre karşı küresel savaşın önemli bir parçası olduğunu söyledi.
     Aynı toplantıda ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'u temsilen konuşan Koramiral William Sullivan da İran konusunda ABD ve Türkiye'nin aynı düşüncede olduğunu ve iki ülkenin de Tahran'ın nükleer çabalarından kaygılandığını anlattı.
     Koramiral Sullivan, Türkiye ile ABD'nin Irak'ta da aynı amaçları paylaştığını ve her iki ülkenin de Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasını hedeflediğini kaydederek, ''Kerkük önemli bir konu. ABD, Irak'ın doğal zenginliklerinin adil biçimde paylaştırılması gerektiği konusunda Türkiye ile hemfikir'' dedi.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:42

İLGİLİ HABERLER